Antena Meniu Search
x

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare 2022. Când se completează cererile de înscriere pentru clasa zero

A fost creionat calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2022-2023. Ministrul Educaţiei a anunţat că a fost lansată deja Metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi că nu sunt modificări faţă de anul trecut. Calendarul va demara pe 28 martie şi, potrivit informaţiilor obţinute de reporterul Observator Mădălina Iacob, cererile de înscriere vor putea fi depuse începând cu 11 aprilie 2022.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.03.2022, 16:27

Copii în clasa, cu buchet de flori pe bancă, în prima zi de şcoală
Completarea cererilor de înscriere în clasa zero va debuta pe 11 aprilie - Shutterstock

Ministerul Educaţiei a anunţat că a emis metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2022 - 2023, iar Observator a obţinut calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, care va fi discutat miercuri în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educaţiei.

Chiar săptămâna trecută, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că în 28 martie încep activităţile prevăzute în calendar - afişarea numărului de clase şi celelalte activităţi, dar varianta finală va fi stabilită săptămâna aceasta, după discuţii în Comisia de Dialog Social. După discuţiile de mâine, în următoarele zile va fi anunţat şi calendarul final.

Conform unui draft al programului consultat de Observator, pe 28 martie încep acţiunile pregătitoare pentru înscrierea în învăţământul primar. Între 30 martie şi 8 aprilie 2022 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani după 1 septembrie şi până la finalul anului, care au nevoie de recomandare pentru înscrierea în învăţământul primar. 

Între 11 aprilie şi 10 mai 2022 are loc înscrierea efectivă în clasa pregătitoare, anume "completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor" şi depunerea acestora la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor.

Pe acelaşi subiect

Ce copii trebuie înscrişi în clasa pregătitoare

Potrivit metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2022-2023, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până în 31 august 2022, inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învăţământul primar nu este condiţionat de frecventarea grupei mari a învăţământului preşcolar.

Astfel, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2022, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. În situaţia acestor copii, care au frecventat grădiniţa, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinţilor, în baza recomandării eliberate de unitatea de învăţământ cu nivel preşcolar.

Pentru copil, clasa pregătitoare este o perioadă de acomodare cu viața școlii, care să-i permită o bună adaptare la programul, colectivitatea și cerințele specifice acestui mediu diversificat în planul dezvoltării socio-emoționale, intelectuale și fizice. Din punct de vedere socio-emoțional, clasa pregătitoare sprijină copilul să capete încredere în forţele proprii, să-și sporească stima de sine, iniţiativa şi dorinţa de reuşită.

Ca sprijin pentru dezvoltarea intelectuală, copilul este pregătit să poată comunica mai bine, să realizeze un efort intelectual constant, să beneficieze de experiențe numeroase și diverse de învățare.

Pentru dezvoltarea sa psiho-fiziologică, această clasă oferă condițiile unui program adaptat specificului vârstei, într-un mediu stimulativ.

Atât după clasa pregătitoare, cât și după clasa I, nu există noțiunea de repetenție. în această perioadă trebuie identificate măsuri care vizează prevenția, compensarea inechităților manifestate la elevii proveniți din medii defavorizate la debutul școlarității, identificarea timpurie a dificultăților de învățare și intervenția individualizată. Strategia cea mai eficientă o constituie evaluarea continuă și, în funcție de rezultatele înregistrate, intervenția imediată și particularizată pe durata anului școlar, inclusiv prin intermediul Programului Școala după școală.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare

Fiecare unitate de învăţământ şi inspectoratul şcolar vor afişa circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare propus şi numărul de clase pregătitoare alocate. În perioada 11 aprilie - 10 mai, părinţii/ tutorii legal instituiţi/ reprezentanţii legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere. Cererile vor putea fi transmise online sau depuse la unitatea de învăţământ la care aceştia solicită înscrierea copiilor.

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar:

  • 11 – 12 mai 2022 - Procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie;
  • 13 – 25 mai 2022 - Procesarea la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile-tip de înscriere şi din documentele depuse/transmise de părinţi/ tutori legal instituiţi/reprezentanţi legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere;
  • 27 mai 2022 - Afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în învăţământul primar:

  • 30 mai 2022 - Comunicarea, prin afişare la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul şcolar;
  • 31 mai – 7 iunie 2022 - Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 10 iunie 2021 - Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.

În perioada 1 septembrie – 8 septembrie 2022 va avea loc centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor/ tutorilor legal instituiţi/ reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare 2022. Când se completează cererile de înscriere pentru clasa zero