Video Fenomenul "viză de flotant pentru o şcoală bună" revine. Evidenţa Populaţiei a descoperit o adresă la care locuiau fictiv 18.000 de persoane
Se caută viză de flotant pentru o şcoală bună! Nici nu a apărut calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare, că grupurile de părinţi s-au umplut de anunţuri - caut sau vând viză de flotant pentru o şcoală din centru. Ministerul Afacerilor Interne are acum în plan să oprească fenomenul domiciliului fictiv.
"Bucurestiul si Iaşiul sunt oraşele unde sunt înregistrate cele mai multe persoane cu domiciliul la o singură adresă. În Capitala, Evidenţa Populaţiei a descoperit o adresă la care locuiau fictiv 18.000 de persoane, iar în ţară peste 150 de alte adrese cu mii de locuitori", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.
De la câteva sute de lei până la câteva sute de euro. Sunt preţurile pe care proprietarii de locuinţe din centrul Capitalei le pretind pentru cei care caută o viza de flotant. Grupurile online sunt pline de astfel de anunturi.
"Legal, au voie să îşi înscrie copilul în şcoala de circumscripţie, şi în cazul în care rămân locuri libere, şi în alte şcoli", spune inspectorul general al capitalei.
Şcolile vânate de părinţi sunt cele din centru sau cu rezultate bune la examenele naţionale. Şcoala numărul 195 este una dintre cele mai populare din Capitală.
Simina Oncescu, directoare adjunct: Foarte mulţi vin cu viza de flotant, noi nu verificăm dacă părinţii locuiesc acolo. Sunt 2.600 de copii în şcoala noastră, dar învăţăm în două schimburi, avem 9, 10 clase paralele. Am avut într-un an şi 15 clase pregătitoare.
Părinţii care chiar stau în cartierele centrale cer, de mai bine de cinci ani, o soluţie de la Ministerul Educaţiei. În multe şcoli, copiii învaţă in trei schimburi, în clase supraaglomerate.
Iulian Cristache, federaţia părinţilor: Şi noi, părinţii, contribuim la asta. Dacă noi ducem mereu copiii în şcolile centrale, acolo unde sunt teoretic cei mai buni profesori şi copii care provin din familii cu situaţii financiare cu certitudine ca celorlalţi profesori de la periferie e greu să aduca copiii la nivel ridicat.
Pentru a eradica fenomenul, Ministerul Afacerilor Interne vrea sa introducă o nouă regulă: maximum 10 persoane înscrise la o singură adresă de domiciliu. Proiectul este în dezbatere publica si ar putea fi aprobat zilele următoare. Cel mai probabil, carţile de identitate ale persoanelor depistate că locuiesc fictiv vor fi anulate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰