"Sper să fie subiectul cât mai greu, să intre cine-i mai bun". Facultăţile de top pe care se bat elevii care au luat BAC-ul
S-a încheiat Bacalaureatul, elevii de liceu aşteaptă cu nerăbdare rezulatele. Începe stresul admiterii la Facultate. Universităţile scot la concurs multe locuri, chiar mai multe faţă de anul trecut. La Iaşi, dar nu numai, locurile la buget sunt, evident, cele mai vânate. Dar și cele de la facultățile unde în mod tradițional e bătaie mare pe loc: Informatică, Arhitectură, Drept sau Medicină.
De Clara Mihociu la 04.07.2024, 17:56Catrinel îşi doreşte să devină medic din şcoala generală, iar în ultimii doi ani s-a pregătit intens pentru admiterea la facultatea de Medicină. "Medicină Generală, e competiţie foarte mare şi să intre oameni care chiar au stat şi-au învăţat şi s-au chinuit foarte mult. Sper să fie subiectul cât mai greu şi concurenţa... să intre cine-i mai bun!", a declarat Catrinel Tanasă.
La cele mai multe facultăţi, înscrierile încep la jumătatea lunii iulie
Peste 950 de locuri are anul acesta la buget universitatea de Medicină şi farmacie din Iaşi, cu 200 de locuri mai mult faţă de anul trecut. La Facultatea de Medicină Generală sunt tot peste 420 de locuri, dar vorbim despre 150 de locuri fără taxă în plus faţă de anul 2023. totuşi, examenul de admitere este cel care le dă emoţii tinerilor. Acesta va avea loc pe 21 iulie. Nu Gradul de dificultate îi sperie, ci faptul că anul trecut concurenţa a fost mare, de aproape 4 pe loc. Ca să scape de stresul altul examen, alţii îşi pregătesc doar dosarul de admitere. Multe facultăţi ţin cont doar de media de la Bacalaureat.
"M-am gândit la Litere prima oară sau dacă nu la Litere, la Facultatea de Folozofie. Pe bază de dosar. N-am mai vrut încă un examen. Sutn obosit. adevărul este că suntem toţi obosiţi", spune un tânăr. Universitatea Ştiinţele Vieţii din Iaşi oferă în acest an 1.100 locuri, dintre care 850 sunt la Buget, iar 250, cu Taxă. "În plus, aşteptăm bobocii cu un campus situat în cea frumoasă zonă verde a Iaşiului, cu posibilităţi de cazare pentru toţi cei care fac cerere şi îşi doresc acest lucru. Peste 40% dintre studenţii noştri au burse", a declarat Gerard Jităreanu, rector USV Iași.
La Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" au fost scoase la concurs 6000 de locuri. La Automatică şi Calculatoare este cea mai mare bătaie pe locuri. "Sunt două facultăţi care organizează probe de concurs, este vorba de colegii de la Automatică şi Calculatoare şi colegii de la Arhitectură, cu probe specifice fiecăreia. Sunt aaproximativ 4.300 de locuri la buget. restul sunt locuri cu taxe", a declarat Marinel Temneanu, prorector didactic.
Iar la prima universitate din ţară, Alexandru Ioan Cuza, sunt disponibile anul acesta peste 8.000 de locuri la Studii de Licenţă. Cu aproape 200 mai multe faţă de anul trecut. "Cele mai multe facultăţi apelează la media de Bacalaureat. Dar sunt şi patru facultăţi care au probe scrise, este vorba despre Drept, Teologie Otodoxă, Educaţie Fizică şi Sport şi Informatică", a declarat Ionuț Nistor, prorector activitate didactică UAIC Iași. La cele mai multe facultăţi, înscrierile încep la jumătatea lunii iulie.