Update CCR a respins candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Contestația a fost depusă de o fostă colegă de partid, Amalia Bellantoni
Diana Şoşoacă dispare de pe lista candidaţilor la Cotroceni. Curtea Constituţională i-a respins candidatura, după ce a primit două contestaţii împotriva ei. Culmea, contestația care o scoate pe Diana Șoșoacă din alegerile prezidențiale a fost depusă de Amalia Bellantoni, o fost colegă din Partidul SOS.
Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024.
UPDATE Reacția PSD: Sperăm că CCR a avut motive temeinice
"Partidul Social Democrat susține la nivel de principiu care stă la baza democrației că orice persoană are dreptul de a alege și de a fi aleasă și că o competiție electorală trebuie decisă prin vot popular la urne. Votul cetățenilor este suveran într-o democrație, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic.
Prin urmare, Curtea Constituțională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Șoșoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice.
Pe de altă parte, diverse partide sau candidați la președinție care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreț față de ordinea constituțională și statul de drept din România.
Este rușinos să arunci în spațiul public acuzații politice care demonstrează doar slaba capacitate de înțelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept și un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcții de înaltă demnitate publică.
Statul de drept din România și independența justiției nu pot fi tranzacționate în funcție de interesele politice electorale de moment.
În plus, PSD atrage atenția colegilor de Coaliție că au ministrul Justiției care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești", a transmis PSD.
UPDATE PNL și PSD au declanșat un nou război al declarațiilor după decizia CCR privind candidatura Dianei Șoșoacă. Este o "făcătură marca PSD", acuză un lider PNL. Acestuia i-a răspuns un lider PSD: este o aberație liberală.
Liberalul Florin Roman consideră că eliminarea Dianei Soșoaca din cursa pentru Cotroceni îl avantajează pe social-democratul Marcel Ciolacu.
"Eliminarea Dianei Soșoaca din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD. Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, între Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta. Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Sosoaca, nici acum, dar aici e clar ca PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD. De altfel, pe culoarele politicii, pesediștii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Șoșoaca, din cursa pentru Cotroceni. În aceste condiții, mobilizarea votanților de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esențială, în confruntarea din decembrie cu PSD", a transmis Florin Roman, pe Facebook.
Răspunsul a venit tot pe rețeaua de socializare de la reprezentantul PSD, Lucian Romașcanu
"Cel mai încordat liberal, sau, mă rog, unul din cei mai agitați, vorbesc aici de Florin Roman, critică, într-o postare plină de tricolor, decizia CCR de azi privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă. Asta e prima pe ordinea de zi. A doua este că această decizie ar fi fost influențată de PSD, câștigător, zice ideologul, al acestei decizii", a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.
El respinge acuzațiile liberalului Florin Roman.
"Avem aici câteva remarci: PSD nu are și nu a avut nicio implicare în justiție precum am și evitat să comentăm deciziile oricărei instanțe, cu atât mai puțin am comentat deciziile CCR. Este o abordare constantă a celor din dreapta, in special PNL și USR, de a critica deciziile justiției contrare intereselor lor și fiind adepții unei justiții independente, dar de partea lor. Candidatul PSD accede, evident, în turul 2 și are mari șanse de a câștiga prezidențialele și pentru atitudinea de respect față de oameni dar și față de instituțiile fundamentale ale statului. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire, pregătind din timp, se pare, argumente pentru o înfrângere din ce în ce mai previzibilă. Cam atât despre această altă aberație a colegilor liberali. Le așteptăm și pe următoarele, au resursele necesare să nu se oprească aici", a precizat Lucian Romașcanu.
Un comentariu a făcut și George Simion, președintele AUR. "Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent", a scris Simion pe Facebook.
Ulterior, el a mai făcut un comentariu în care dă vina pe sistem. "Mă aștept ca mâine sau zilele următoare și noi să pățim același lucru. Sistemul lui Werner vrea "stabilitate" cu orice preț. Să fiți conectați&alături", a precizat George Simion.
Diana Șoșoacă, oprită de Curtea Constituțională să candideze la alegerile prezidențiale
Curtea Constituţională a anunţat într-un comunicat oficial că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
În schimb, judecătorii au respins contestațiile care vizat candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor.
"Cu unanimitate de voturi, a respins contestația formulată de doamna Șerban Sanda Puica privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale domnului Nicolae-Ionel Ciucă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, a respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii domnului Kelemen Hunor la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și a respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024", mai scrie în documentul CCR.
Amalia Bellantoni, fostă colegă de partid cu Diana Șoșoacă, a depus contestația la CCR
CCR a admis contestaţia depusă care vizează candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Diana Şoşoacă a aflat despre respingerea candidaturii sale în timp ce se afla într-o transmisiune live alături de europarlamentarul Luis Lazarus, pe pagina acestuia, de la un jurnalist care a sunat-o. Ea a declarat că este inacceptabil aşa ceva şi că nu a fost informată.
CCR a primit două contestaţii pe numele Dianei Iovanovici-Şoşoacă. O contestaţie este semnată de Bellantoni Amalia, iar cea de-a doua, de Ursa Mihai Gheorghe.
Curtea Constituţională a României anunţă, sâmbătă, că s-au depus 7 contestaţii care vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban. O persoană a contestat respingerea candidaturii lui Miron Cozma la prezidenţiale, aceeaşi persoană contestând candidatura lui Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Reacţia Elenei Lasconi: "Un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu"
"Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida. Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.
De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.
Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor", a transmis Elena Lasconi, președintele USR.
În iunie, Bellantoni a candidat la CJ Călărași și la alegerile europarlamentare din partea SOS România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰