Video Surpriza Biancăi la sosirea în noua ei cameră de la cămin. "Am găsit un bileţel"
E bătaie pe locurile din căminele studenţeşti după ce preţul chiriilor a crescut. Facultăţile anunţă că nu fac faţă cererilor, aşa că doar cei cu medii mari şi cu puţin noroc vor prinde anul acesta un loc. Costurile ajung şi la 700 de lei pe lună la stat, iar la căminele private - depăşesc 200 de euro de persoană.
Şi-au îngrămădit viaţa într-un portbagaj şi au venit la Bucureşti. În campusurile studenţeşti a început marea mutare. Şi marea curăţenie înainte de începutul facultăţii. Bianca va învăţa la Facultatea de Biologie şi e încântată de noua ei cameră. "E mai micuţă decât îmi imaginam, dar... e frumoasă. Am găsit un bileţel! Bileţel de la colega de cameră: Bună, sunt Bianca, colega de cameră, sper că ai ajuns bine şi totul este în regulă", spune studenta.
Emoţiile vin la pachet în această perioadă. "Durează mai multe zile să aduci, ai mai uitat ceva... iar trebuie să te mai întorci, deci durează mai multe zile", declară Rareş, student.
Diferenţe mari între chirie şi cămin
Antonio e veteran. S-a angajat şi recunoaşte că stă la cămin ca să aibă mai mulţi bani de cheltuială. Plăteşte pentru un loc în cameră 510 lei. Mai bine decât 400 de euro chiria pentru o garsonieră din zona Grozăveşti. "Am trei mese pe zi, pe o săptămână se duc cam 500 de lei pe mâncare", spune Antonio, student.
- Cum scapi de o lună de plată pentru cazarea la cămin. Tot mai mulţi studenţi aleg metoda: "E ceva ce n-am mai...
- Reacţia unui student când îşi vede pentru prima dată camera de cămin: "Se poate dormi aici"
- Cât costă pentru un student să stea la cămin versus în chirie. Cererea mare a aruncat deja în aer preţurile...
Peste 30.000 de studenţi se bat pe cele 4.500 de locuri de la Universitatea din Bucureşti. La Politehnică, oferta e de 10.000 de locuri. "Faţă de anul trecut simţim o creştere a cererii studenţilor, în special din partea anului 1, cred că şi conjunctura socio-economică, şi creşterea chiriilor, locuri insuficiente în oraş. Sperăm să nu rămână nimeni pe dinafară", declară Mihai Corocăescu, director cămine.
Cât costă cea mai luxoasă cameră
Cea mai luxoasă cameră are două paturi, un birou pentru două persoane, foarte multe rafturi, şi un dressing uriaş. Iar afară pe hol exista o baie privată, un frigider, dar şi o maşină de spălat. Pentru toată acestea, un student plăteşte 685 de lei pe lună.
De săptămâna viitoare, aproape 500.000 de studenţi încep cursurile în universităţile de stat şi private. Capacitatea de cazare în cămine este de doar 110.000 de locuri la nivel naţional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰