Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tot mai mulţi tineri aleg facultăţile din România în locul celor din străinătate. Cât costă un an de studiu în Marea Britanie

Moda studiilor în străinătate începe să piardă din adepţi. Bariera culturală şi financiară îi face pe mulţi tineri să aprecieze ofertele facultăţilor de la noi şi perspectiva unei cariere acasă. Sociologii spun că ei urmează trendul românilor din diaspora: cei care se întorc în ţară sunt mai mulţi decât cei care emigrează.

de Cristina Tănasă

la 05.10.2024 , 20:57

Învățământul superior din România a pierdut în favoarea altor ţări peste 40.000 de tineri. Balanţa pare să se echilibreze, pentru că tot mai mulţi încep să vadă avantajele studiilor în ţară: nu plătesc taxe şi sunt aproape de părinţii şi prietenii care îi pot ajuta oricând. 

Peste 40.000 de tineri români studiază în Europa, dar liceenii încep să se gândească mai bine la plecare. Olanda, una dintre destinaţiile academice preferate, lucrează la un program de reducere a numărului de studenţi străini. 

Tinerii nu mai sunt atraşi de o carieră departe de casă

Vezi și

"Dacă își doresc domenii mai nisate de tip game design sau AI,îi direcționăm spre studii în străinătate că nu au variante în țară", spune Bianca Foghel, consilier.

Pe acelaşi subiect

Vântul schimbării bate şi printre cei care vor, totuşi, să facă facultatea în străinătate. Tinerii din generaţia Z încep să se orienteze spre domeniile în care România duce lipsă de specialişti şi nu mai sunt atraşi neapărat de o carieră departe de casă. 

Tinerii care vor să studieze în străinătate pot lua în calcul Finlanda - oferă oferă educație gratuită pentru studenții din Uniunea Europeană. 

Taxele de școlarizare încep de la 2.000 euro pe an în Austria şi Belgia și ajung la 50.000 de euro în Marea Britanie şi Elveţia.

"Oferim finanțare pentru toate studiile din UE de licență sau master până la 25.000 euro. Vor avea o perioadă de grație după absovire de 12 luni și vor începe rambursarea", spune Georgiana Malac - reprezentant credite.

Viitori studenţi îşi pot alege facultatea la Târgul Educaţional din Bucureşti

Peste 64 de universități din 12 țări pot fi descoperite weekendul acesta la târgul educaţional din Bucureşti, de la Sala Palatului. 

Fiecare universitate poate lua legătura cu elevul prin scanarea acestui cod de bare primit la intrare. Ulterior elevul se poate înscrie din timp la o facultate în străinătate doar cu foaia matricolă, o scrisoare de recomandare un eseu și un CV.

Cei mai mulţi tineri români învaţă la universităţi din Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda şi Italia.

Cristina Tănasă Like
Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Educaţie » Tot mai mulţi tineri aleg facultăţile din România în locul celor din străinătate. Cât costă un an de studiu în Marea Britanie