Subiecte Matematică Evaluare Naţională 2022. A fost extrasă varianta 2 de examen
Subiecte Matematică. Evaluarea Națională a continuat joi, 16 iunie 2022, cu proba scrisă la matematică. Peste 155.000 de absolvenți ai clasei a 8-a care s-au înscris pentru susținerea examenului au avut de rezolvat varianta 2 de examen. Observatornews.ro publică subiectele la matematică.
De Veronica Micu la 16.06.2022, 10:59Absolvenţii clasei a 8-a au susţinut joi proba la matematică în cadrul Evaluării Naţionale 2022.
Subiecte matematică Evaluare Naţională 2022
La proba scrisă de matematică, din cadrul Evaluării Naționale, a fost extrasă varianta 2 de examen. Baremul de corectare va fi disponibil pe Observatornews.ro, imediat ce acesta va fi publicat.
- Evaluarea Naţională 2022. Subiectul controversat de 2 puncte de la limba română: elevii şi profesorii au...
- Cum se rezolvă subiectele la limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională 2022 - barem de corectare
- Sorin Cîmpeanu, după proba la română la Evaluare Naţională 2022: Subiectele au fost adecvate perioadei pe care...
Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00, iar contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.
Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie. Observatornews.ro va publica subiectele şi baremul de corectare la matematică imediat ce acestea vor fi disponibile.
Subiecte Matematică Evaluare Naţională 2022
Conform Ministerului Educației, programa de examen la cea de-a doua probă scrisă a Evaluării Naţionale este aceeaşi ca anul trecut.
Subiectele la matematică pentru absolvenții clasei a 8-a evaluează competențele și conținuturile din programa concepută de Ministerul Educației, iar baremele de evaluare și de notare prevăd acordarea punctajelor pentru orice modalitate corectă de rezolvare a cerințelor. Matematica are statut de disciplină obligatorie în cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a 8-a. Programa pentru Evaluarea Națională 2022 la Matematică, așa cum a fost publicată de ministerul Educației în Ordinul nr. 3.237/2021, poate fi consultată AICI.
Evaluarea Naţională 2022. Reguli în sala de examen la proba de matematică
Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat, că, la probele scrise ale Evaluării Naționale - 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.
Timpul de redactare a subiectelor la proba scrisă la matematică este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2022. Probele sunt monitorizate audio-video.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop.
Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (14 și 16 iunie, între orele 8:00 - 16:00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8:00 -14:00).
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţul Dâmboviţa vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an (pentru examenul de bacalaureat această pilotare se va desfăşura în judeţul Călăraşi). Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.
Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
Teste de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 - proba de Matematică
Pentru examenul de Evaluare Naţională, elevii de clasa a opta au avut la dispoziţie şase teste de antrenament. Modelele de subiecte au fost publicate pe Observatornews.ro împreună cu baremul de rezolvare pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei.
- Testul 1 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică
- Testul 1 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică - barem de corectare
- Testul 2 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică
- Testul 2 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică - barem de corectare
- Testul 3 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică
- Testul 3 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică - barem de corectare
- Testul 4 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică
- Testul 4 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică - barem de corectare
- Testul 5 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică
- Testul 5 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică - barem de corectare
- Testul 6 de antrenament pentru Evaluare Naţională 2022 la matematică
Evaluarea Naţională 2022. Cum se depun contestaţiile la matematică
Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la Evaluarea Naţională 2022 pot depune contestaţii pe 23 iunie între orele 16:00 şi 19:00, respectiv pe 24 iunie între orele 8:00 şi 12:00. Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia.
Acestea vor fi soluţionate între 24 şi 29 iunie 2022.
Potrivit ordinului emis de Ministerul Educaţiei, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele iniţiale. Dacă se observă o diferenţă mai mare de un punct, se numeşte o nouă comisie de evaluare, iar nota oferită de această a doua comisie va fi şi cea finală.
Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022
Primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională 2022 vor fi publicate pe evaluare.edu.ro și în centrele de examen pe 23 iunie 2022. Rezultatele finale (după contestaţii) vor fi afişate joi, 30 iunie 2022. De asemenea, rezultatele pot fi consultate şi pe Observatornews.ro, care vă va informa şi asupra paşilor pe care trebuie să îi facă absolvenţii de gimnaziu.
Odată cu intrarea în vigoare a GDPR, numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat. Comunicarea rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Pe site-ul Edu.ro, lista de note va fi însoțită de coduri, în loc de nume și prenume. Astfel, doar cei care au un cod pot vedea nota din dreptul acestuia.
Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
JJ0000000
Model de cod unic aferent candidatului, unde JJ este indicativul judeţului
Cum se calculează media la Evaluarea Națională 2022
Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.
Calculul mediei de admitere:
MA= 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;
EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.
Calendar Evaluare Națională 2022
Ministerul Educației a stabilit când va avea loc examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții de clasa a opta în anul școlar 2021-2022. Prima probă, de limba română, va fi pe 14 iunie, matematica pe 16 iunie iar afișarea rezultatelor finale, după contestații, pe 30 iunie.
- 30 mai — 3 iunie 2022 - Înscrierea la evaluarea națională
- 3 iunie 2022 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 14 iunie 2022 - Limba și literatura română — probă scrisă
- 16 iunie 2022 - Matematica — probă scrisă
- 17 iunie 2022 - Limba și literatura maternă — probă scrisă
- 23 iunie 2022 (până la ora 14.00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
- 23 iunie 2022 (ora 16,00—ora 19,00)
- 24 iunie 2022 (ora 8,00—ora 12,00) - Depunerea contestațiilor
- 24 iunie—29 iunie 2022 - Soluționarea contestațiilor.
- 30 iunie 2022 - Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.
După Evaluarea Națională, pe 14 iulie, începe repartizarea computerizată la liceu.
Ce subiecte au picat la prima probă scrisă, de limba română
Absolvenţii de clasa a 8-a au susţinut, marţi, 14 iunie, proba scrisă la Limba şi literatura română.
Cei 148.891 de elevi prezenţi au primit varianta 4 a subiectelor, făcute pentru examenul de Evaluare Naţională de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, instituţie din subordinea Ministerului Educaţiei.
La primul subiect, elevii au primit un text de Radu Tudoran, din "Toate pânzele sus", şi unul scris de Cella Delavrancea, din "Frânturi din viaţa lui Delavrancea". Copiii au avut de prezentat în 30-70 de cuvinte un element comun celor două texte, valorificând câte o secvenţă relevantă din fiecare text.
La al doilea subiect, elevii au trebuit să îşi imagineze că tocmai s-au întors din vacanță. Ei au trebuit să scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici.
Candidaţii au primit 12 puncte pentru conţinutul compunerii şi 8 puncte pentru redactare.
Olimpicii, admişi fără examen
Anul acesta, în premieră, premianţii de la olimpiadele internaţionale nu mai trebuie să dea Evaluarea Naţională. Acestora li s-a asigurat accesul la liceu într-o clasă corespondentă profilului olimpiadei la care au avut premiile, peste numărul de locuri şi fără examen de Evaluare Naţională.
Lor li se adaugă cei care au obţinut premiul I la olimpiadele naţionale.
Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și