Antena Meniu Search
x

Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022. Contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi

Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022. În perioada 14-17 iunie, elevii înscriși la examenul de Evaluare Națională 2022 urmează să susțină cele două probe scrise. Elevii de clasa a 8-a au primit cu emoţie subiectele pentru prima probă, cea la limba şi literatura română. Notele obținute la examen au o pondere importantă în calcularea mediei de admitere la liceu în 2022.

de Redactia Observator

la 14.06.2022, 10:40

Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022
Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022 - Hepta

Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022. Calendarul oficial al examenului de Evaluare Națională 2022 a fost anunțat de către Ministerul Educației. Pentru elevii de clasa a VIII-a, cursurile s-au terminat mai devreme, pe 3 iunie, astfel încât copiii să se poată pregăti pentru examenul de Evaluare Națională.

Elevii vor intra în centrele de examen la ora 08:30, dar nu înainte de a-și lăsa genţile sau ghiozdanele într-o altă sală stabilită de comisia din centrul de examen. Elevii nu au voie să aibă asupra lor caiete, cărţi, manuale, culegeri sau dicţionare, ori ale documente care i-ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor.

Elevii au susținut o serie de simulări în luna aprilie. Scopul principal al simulării a fost acela de a-i familiariza pe elevi cu atmosfera de examen, dar și pentru a vedea la ce nivel sunt.

Absolvenții de clasa a VIII-a vor susține probele scrise după cum urmează:

Pe acelaşi subiect
  • 14 iunie 2022: Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 16 iunie 2022: Matematica – probă scrisă;
  • 17 iunie 2022: Limba și literatura maternă – probă scrisă.

Când se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022

Ministerul Educației va publica joi, 23 iunie, rezultatele la Evaluarea Națională 2022, iar elevii își vor afla notele în baza unui cod unic Până la ora 14:00, elevii claselor a 8-a vor avea afișate notele la avizierele unităților de învățământ și pe site-ul Ministerului Educației

Care este baremul de corectare

 La fel ca în cazul examenului național de Bacalaureat 2022, există un barem de corectare, prezentat pe site-ul Ministerului Învățământului, edu.ro.

Când se pot depune contestațiile la Evaluarea Națională 2022

Elevii nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații pe 23 iunie, între orele 16:00-19:00, și pe 24 iunie, între orele 08:00-12:00. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 30 iunie 2022. Nota obţinută după contestaţie este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă. 

Cum se corectează lucrările de la Evaluarea Națională 2022

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obţinute se trec pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de aceştia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Preşedintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, şi semnează, nota fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori numiţi de preşedintele comisiei. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori şi preşedintele comisiei. Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită o nouă evaluare sunt consemnate într-un proces – verbal, semnat de cei amintiţi anterior.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o nouă comisie de contestaţii formată din doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.

Calendar Evaluarea Națională 2022

  • 30 mai – 3 iunie 2022 – Înscrierea la Evaluarea Națională;
  • 3 iunie 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
  • 14 iunie 2022 – Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 16 iunie 2022 – Matematica – probă scrisă;
  • 17 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00-19:00) – 24 iunie 2022 (ora 8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor;
  • 24 iunie – 29 iunie 2022 – Soluționarea contestațiilor;
  • 30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022. Contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi