20 de ani de la ziua care ne-a schimbat modul de a călători. Cea mai importantă modificare asupra traficului aerian adusă după 11 septembrie 2001
Americanii au comemorat ieri 20 de ani de la atentatele de pe 11 septembrie 2001. Preţ de zeci de minute întreaga ţară a încremenit în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa. Ceremonii au avut loc în toate cele 4 locuri în care s-au prăbuşit avioanele controlate de terorişti. Sunt 2 decenii de când lumea aşa cum o ştim s-a schimbat. Au fost introduse măsuri stricte de securitate mai ales când vine vorba despre călătoriile cu avionul.
De Redactia Observator la 12.09.2021, 20:09Sunt numele românilor care au murit în atentatele de acum 20 de ani şi care au fost citite chiar din locul în care se ridicau până pe 11 septembrie 2001 Turnurile Gemene. Este omagiul care li se aduce în fiecare an de atunci lor şi celor aproape 3.000 de victime care au murit în atentate. De atunci, nimic nu mai e la fel. De la modul cum călătorim până la cel în care privim lumea din jurul nostru. Pentru că atentatele au fost comise cu avioane deturnate, primele care aveau să se schimbe au fost regulile din transportul aerian. De atunci nu mai avem voie să urcăm în avion cu obiecte ascuţite, cu bagaje voluminoase sau recipiente cu lichide mai mari de 50 de mililitri.
"După 2001 pe lângă clasicele detectoare de metale şi cu raze x, au apărut noi tehnologii de identificare a substanţelor explozive din lichide, din substanţe organice", explică un expert în lupta antiteroristă al SRI. S-au schimbat regulile şi pentru echipaj. Pilotul sau copilotul nu mai au voie să rămână singuri în cabină în timpul zborului pentru a se evita eventualele tentative de prăbuşire intenţionată a aeronavelor. "Uşile blindate la cabinele de pilotaj. Se fac antrenamente permanent în ceea ce priveşte orice se întâmplă. Însoţitorii de bord fac antrenament inclusiv pentru imobilizarea unei posibile persoane", a declarat Cezar Osiceanu, pilot.
Sorin Stoicescu era atunci şef al aviaţiei civile şi a fost chemat să implemeteze urgent noi reguli de securitate pe marile aeropoturi din ţara noastră. "S-a introdus un articol care interzicea interceptarea aeronavelor comerciale, de pasageri. Era interzisă tragerea asupra lor. De la sol sau din aer. După 9-11, prin cea mai înaltă decizie care s-a luat a fost măsura să existe posibilitatea de a trage", explică acesta. Pe lângă regulile după care călătorim în vacanţe, atentatele de la 11 septembrie au modificat şi modul în care suntem monitorizaţi. Numeroase guverne au trecut la supravegherea în masă a populaţiei, de la interceptarea telefoanelor, până la crearea unor baze de date care, în caz de nevoie pot fi împărtăşite cu serviciile de securitate din alte ţări.