Peste 20.000 de vaccinuri Moderna au ajuns sâmbătă în România. Convoiul a intrat în țară prin Vama Nădlac
Cea de-a doua tranșă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, a ajuns sâmbătă în România. Convoiul a intrat în țară prin Vama Nădlac. Dozele vor fi preluate la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară "Cantacuzino" din București.
De Veronica Micu la 30.01.2021, 10:25- Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
- Vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi duse la București, urmând să fie depozitate la Centrul Național de Stocare, iar apoi distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Vaccinul Moderna, recomandat pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.
Vaccinul BioNTech-Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
În februarie începe vaccinarea cu Moderna
În urmă cu trei zile, Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a anunţat că din luna februarie începe imunizarea cu vaccinul Moderna.
- În zilele de 1 şi 2 februarie, toate persoanele programate la doza 1 vor fi vaccinate cu Moderna.
- Din ziua de 7 februarie, toate persoanele programate la doza 1 se vor vaccina cu Moderna.
Asemănări şi deosebiri între vaccinurile Pfizer şi Moderna
După vaccinul Pfizer, şi serul Moderna a primit aprobarea agenției de medicamente din Statele Unite. Asta înseamnă că, în aproximativ o lună, am putea avea şi noi două opțiuni pentru vaccinul antiCOVID. Specialiștii spun că ambele sunt sigure, dar condiţiile de depozitare a dozelor ar putea face însă diferenţa. Iată asemănările şi deosebirile dintre cele două vaccinuri.
- În privința eficienței, diferența dintre cele două vaccinuri este foarte mică, de doar 0,5%. Studiile au arătat că serul Pfizer previne mai multe îmbolnăviri.
- În cazul vârstinicilor, vaccinul Moderna are o eficiență de 100%, în timp ce Pfizer previne infectarea în 93,7% din cazuri la persoanele cu vârste peste 65 de ani.
- efectele secundare, au apărut mai des la cei vaccinați cu serul Moderna. Principalele simptome au fost oboseala, durerea de articulații și frisoanele.
- Vaccinul Pfizer are nevoie de o temperatură de -80 de grade Celsius, vaccinul Moderna se poate transporta chiar și la 8 grade.
- a doua doză de vaccin Moderna se face după 28 de zile de la prima injecție, în timp ce vaccinul Pfizer se face într-un interval de 21 de zile.