Antena Meniu Search
x

Foto Vaccinul BioNTech-Pfizer, folosit și în România, neutralizează o mutație britanică de SARS-CoV-2

Vaccinul dezvoltat de BioNTech-Pfizer pare a fi eficient împotriva unei mutații-cheie a coronavirusului, tulpină depistată în Marea Britanie și Africa de Sud, a transmis compania germană BioNTech.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 08.01.2021, 18:27

  • Serul BioNTech-Pfizer este folosit în campania de imunizare din România
  • Peste 76.000 de români au fost vaccinați până la acest moment

"Anticorpii persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează în mod eficient SARS-CoV-2 care prezintă o mutaţie-cheie prezentă în două tulpini extrem de transmisibile, identificate în Marea Britanie şi în Africa de Sud", se arată în comunicatul BioNTech.

Limitele acestui studiu succint, după cum subliniază chiar autorii, este că nu vizează toate mutaţiile descoperite în prezent. Astfel, analiza este insuficientă pentru a se conchide că vaccinul va avea aceeaşi eficienţă împotriva variantelor noului coronavirus ca împotriva virusului ”clasic”.

Vaccinul BioNTech-Pfizer, folosit și în România

Serul BioNTech-Pfizer, primul aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentelor, este folosit și în România.

Până la această dată, conform datelor publicate de Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, circa 92.000 de cadre medicale au fost deja vaccinate. 16.306 persoane au fost imunizate doar în ultimele 24 de ore.

vaccinare în România

Bilanțul campaniei de vaccinare din România, 8 ianuarie 2021

Guvernul României

Milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer urmează să ajungă în țara noastră în următoarele luni, pe măsură ce se intră în etapa a doua și a treia de imunizare.

Noua mutație SARS-CoV-2, descoperită la Matei Balș

Noile tulpini descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud au îngrijorat comunitatea internaţională, din cauza faptului că sunt mult mai transmisibile, arată primele date obținute de experți.

De altfel, un prim caz a fost confirmat și în România, la Institutul Matei Balș din București. Pacienta infectată cu noua tulpină este o femeie tânără, care din primele informaţii nu ar fi călătorit peste hotare.

Direcția de Sănătate Publică a declanşat o anchetă.

Mutația denumită N501Y este la nivelul proteinei Spike a noului coronavirus, "ţepii" care se află pe suprafaţa sa şi care îi permit să se agaţe de celule umane pentru a le penetra şi care joacă, astfel, un rol-cheie în infecţia virală.

Potrivit news.ro, în vederea testării eficienţei vaccinului, echipe Pfizer-BioNTech asociate Universităţii de Medicină din Texas au dezvoltat un nou coronavirus care prezintă această mutaţie, iar apoi au prelevat probe de sânge de la 20 de persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech, unul dintre cele două vaccinuri împotriva Covid-19 distribuite în prezent în numeroase ţări.

Experții în medicină nu au constatat "nicio reducere a activităţii de neutralizare" a virusului purtător al mutaţiei faţă de virusul ”clasic”, se arată în comunicatul BioNTech.

Studiul cu privire la noua tulpină de SARS-CoV-2 dă motive de optimism

Autorii precizează că rezultatele sunt limitate, pentru că acest test nu a fost efectuat la "ansamblul complet al proteinelor Spike care se întâlnesc la tulpini care se răspândesc rapid în Regatul Unit sau Africa de Sud".

Acesta este motivul pentru care experţii manifestă un optimism prudent.

"Sunt veşti bune, în principal pentru că nu sunt veşti rele. Dacă s-ar fi ajuns la rezultatul opus, şi anume că vaccinul nu este eficient împotriva variaţiei studiate a virusului, acest lucru ar fi fost rău şi foarte îngrijorător​", apreciază Stephen Evans, un profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Compania germană BioNTech anunţa luna trecută că dispune de tehnologia în vederea producerii unui nou vaccin împotriva unor noi variante ale SARS-CoV-2 în şase săptămâni.

Eleanor Riley, o profesoară de imunologie şi boli infecţioase la Universitatea din Edinburgh, a declarat că există motive de optimism din cauză că vaccinul pe bază de ARN mesager s-ar putea dovedi eficient împotriva multor variante care prezintă mutaţii.

"Vor exista alte mutaţii noi, iar noi este necesar să supraveghem în mod atent situaţia şi să repetăm acest tip de studiu asupra noilor variante, pe măsură că acestea apar", a declarat ea.

Uniunea Europeană (UE) a anunţat că a încheiat un acord în vederea unei dublări a aprovizionării sale cu vaccinul împotriva Covid-19 Pfizer-BioNTech, la un total de 600 de milioane de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Vaccinul BioNTech-Pfizer, folosit și în România, neutralizează o mutație britanică de SARS-CoV-2