Aglomeraţie la metrou, din cauza grevei STB: trenuri pline şi valuri de călători. Măsurile anunţate de Metrorex
Transportul public e la pământ în Capitală, joi dimineaţă. Greva angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti a paralizat traficul, iar directorul STB şi primarul Nicuşor Dan susţin că totul a fost orchestrat de liderii de sindicat, angajaţii fiind "manipulaţi". Pentru a fluidiza traficul în acest context, Metrorex a anunţat că a luat o serie de măsuri.
De Redactia Observator la 20.01.2022, 09:38- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Greva STB a provocat haos pe şoselele din Bucureşti, joi dimineaţă. Locuitorii Capitalei au fost nevoiţi să găsească alternative de urgenţă pentru a ajunge la locul de muncă, după ce angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti au refuzat să iasă pe traseu. Astfel, mulţi au luat-o la pas spre staţiile de metrou şi s-au înghesuit în trenuri, în absenţa autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor de pe traseu. "Având în vedere mișcarea de protest a angajaților Societății de Transport București, din această dimineață, Metrorex a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători. Metrorex introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil", transmit reprezentanţii Metrorex.
Reacţia Metrorex după greva STB
De asemenea, autorităţile anunţă că în vederea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, se va acționa în conformitate cu planul întocmit în acest sens. Astfel, pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere:
- la nivelul trenurilor, prin mecanici;
- la nivelul stațiilor, prin impiegații de mișcare;
- la nivel centralizat, prin operatorii de circulație
- Reacţia lui Nicuşor Dan, după greva STB care a paralizat Capitala: "Este orchestrată". Plângeri penale...
- "Păi eu cu ce merg la muncă?". Bucureștenii care trebuiau să ajungă la serviciu au luat-o pe jos sau spre...
- Grevă la STB, transportul public în Capitală este paralizat. Șoferii refuză să mai iasă cu autobuzele sau...
În plus, "sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, să realizeează pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp. Metrorex împreună cu Poliția Metrou, Jandarmeria și firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în stațiile de corespondență (Piața Victoriei 1 și 2, Piața Unirii 1 și 2, Dristor 1 și 2, Nicolae Grigorescu 1 și 2, Eroilor 1 și 2, Basarab 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2)".
Situațiile de supraîncărcare sunt raportate la Dispecerul Central Metrorex care avizează operativ paza și Poliția Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în stațiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în stații personalul Metrorex împreună cu Poliția Metrou și agenții de pază vor degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului. "Poliția Metrou realizează acțiuni de patrulare în stațiile cu afluență de călători, pentru respectarea regulilor de acces și distanțare socială", a precizat directorul general Laurențiu Gabriel Truşcă.
Nicuşor Dan: Greva STB, "ilegală" şi "orchestrată"
"Este o grevă ilegală pentru mai multe motive. În primul rând, este stare de alertă şi în stare de alertă nu se fac greve", a declarat Nicuşor Dan, în conferinţa de presă de joi dimineaţă. "Chiar dacă nu era stare de alertă, există o obligaţie legală să fie asigurată activitate de o treime. Acţiunea în instanţă este scrisă, este depusă la Tribunalul Bucureşti", a precizat Primarul Capitalei.
"Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă. Este o grevă orchestrată. Avem plângerile penale scrise împotriva liderilor de sindicat care au orchestrat-o", a adăugat Nicuşor Dan. "Şoferii au căzut în plasa acestor manipulări. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiuilor lor, fac apel să reia activitatea pentru că afectează viaţa bucureştenilor. (...) Le transmit şoferilor că sunt deschis la un dialog, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat".
Director STB: "Angajații sunt manipulați"
"Această grevă este ilegală. De pe surse deschise, există documente care vor sta la baza unei plângeri penale ce va fi îndreptată împotriva unor lideri care au stat la bază. Angajații sunt manipulați", a afirmat directorul STB, Adrian Criț, joi dimineaţă. Conform obligației legale, cel puțin 30% din parcul auto trebuia să fie pe traseu, chiar şi în condiții de grevă, susţine directorul STB. Asta înseamnă că în această dimineaţă, la ora 8:00, pe şoselele din Bucureşti trebuiau să circule 1.450 de tramvaie, autobuze şi troleibuze, a explicat oficialul, în conferinţa de presă. "Acum circulă doar concurența noastră, care știe să eficientizeze", mai spune Adrian Criț.
Ce solicitări au angajații STB
Angajaţii STB cer renegocierea CCM şi salarii mai mari cu 35%. Adică o creştere de 200 de lei pentru fiecare şofer STB cu un salariu mediu de 4.000 de lei pe lună. În paralel vor condiţii mai bune de muncă. Angajaţii se plâng că autobuzele au aceleaşi anvelope de ani de zile şi că sunt frecvent probleme cu mijloacele de transport pe care le conduc. În plus, se tem că îşi vor pierde locurile de muncă în condiţiile în care conducerea instituţiei a anunţat că anumite posturi vor fi desfiinţate. Tocmai de aceea cer şi demiterea directorului STB pentru modul în care a negociat în ultimul an.