Antena Meniu Search
x

Nicuşor Dan, după greva STB care a paralizat Capitala: "Este orchestrată". Plângeri penale împotriva liderilor de sindicat

Nicuşor Dan a susţinut declaraţii de presă după ce greva angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB) a paralizat traficul din Capitală, joi dimineaţă. Şoferii de autobuz şi troleibuz, precum şi vatmanii tramvaielor au refuzat să iasă pe traseu, nemulţumiţi fiind de salarii, condiţiile de muncă şi actuala conducere. Primarul Capitalei a anunţat că "acţiunea în instanţă este scrisă" şi "depusă la Tribunalul Bucureşti", precizând că greva este ilegală din mai multe puncte de vedere.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 20.01.2022, 12:00

- Inquam Photos / Octav Ganea

"Este o grevă ilegală pentru mai multe motive. În primul rând, este stare de alertă şi în stare de alertă nu se fac greve", a declarat Nicuşor Dan, în conferinţa de presă de joi dimineaţă. "Chiar dacă nu era stare de alertă, există o obligaţie legală să fie asigurată activitate de o treime. Acţiunea în instanţă este scrisă, este depusă la Tribunalul Bucureşti", a precizat Primarul Capitalei.

Nicuşor Dan: Greva STB, "ilegală" şi "orchestrată"

"Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă. Este o grevă orchestrată. Avem plângerile penale scrise împotriva liderilor de sindicat care au orchestrat-o", a adăugat Nicuşor Dan. "Şoferii au căzut în plasa acestor manipulări. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiuilor lor, fac apel să reia activitatea pentru că afectează viaţa bucureştenilor. (...) Le transmit şoferilor că sunt deschis la un dialog, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat".

Greva STB a provocat haos pe şoselele din Bucureşti, joi dimineaţă. Locuitorii Capitalei au fost nevoiţi să găsească alternative de urgenţă pentru a ajunge la locul de muncă, după ce angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti au refuzat să iasă pe traseu. Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, o mie de angajaţi nu se vor prezenta azi la program. 

Pe acelaşi subiect

Director STB: "Angajații sunt manipulați"

"Această grevă este ilegală. De pe surse deschise, există documente care vor sta la baza unei plângeri penale ce va fi îndreptată împotriva unor lideri care au stat la bază. Angajații sunt manipulați", a afirmat directorul STB, Adrian Criț, joi dimineaţă. Acesta a precizat că la ora 9 greva va fi contestată în instanță, care trebuie să se pronunțe în termen de 48 de ore.

Conform obligației legale, cel puțin 30% din parcul auto trebuia să fie pe traseu, chiar şi în condiții de grevă, susţine directorul STB. Asta înseamnă că în această dimineaţă, la ora 8:00, pe şoselele din Bucureşti trebuiau să circule 1.450 de tramvaie, autobuze şi troleibuze, a explicat oficialul, în conferinţa de presă. "Acum circulă doar concurența noastră, care știe să eficientizeze", mai spune Adrian Criț.

Ce solicitări au angajații STB

Angajaţii STB cer renegocierea CCM şi salarii mai mari cu 35%. Adică o creştere de 200 de lei pentru fiecare şofer STB cu un salariu mediu de 4.000 de lei pe lună. În paralel vor condiţii mai bune de muncă. Angajaţii se plâng că autobuzele au aceleaşi anvelope de ani de zile şi că sunt frecvent probleme cu mijloacele de transport pe care le conduc. În plus, se tem că îşi vor pierde locurile de muncă în condiţiile în care conducerea instituţiei a anunţat că anumite posturi vor fi desfiinţate. Tocmai de aceea cer şi demiterea directorului STB pentru modul în care a negociat în ultimul an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Stiri politice » Nicuşor Dan, după greva STB care a paralizat Capitala: "Este orchestrată". Plângeri penale împotriva liderilor de sindicat