Alexandru Rafila, după cele 17 decese suspecte în 4 zile la Spitalul Pantelimon: Mortalitatea medie 2022-2024 este de 3,5 cazuri zilnic
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat după vizita la Spitalul Pantelimon că până în prezent nu sunt elemente care să susţină acuzaţiile, dar cele 3 investigaţii continuă simultan. Ministrul a subliniat că mortalitatea medie, în anii 2022-2023 şi în primele trei luni din 2024, până în prezent, este undeva la 3,5 cazuri zilnic şi a precizat că la Spitalul Pantelimon s-au înregistrat 17 decese între 4 şi 7 aprilie.
De Redactia Observator la 12.04.2024, 14:41Ministrul Sănătății afirmă că, momentan, nu sunt elemente care să susțină acuzațiile legate de o culpă medicală în cazul celor 17 decese înregistrate săptămâna trecută.
"Nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigația. Sprijim organele de cercetare penală în clarificarea tututor circumstanțelor care ar putea să stea la baza unor situații intolerabile și sper că aceste situații să fie infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralel, respectiv a Parchetului, Ministerului Sănătății și Colegiului Medicilor și, bineînțeles, cea internă, de la spital" a declarat Alexandru Rafila.
"Încrederera în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă lucrurile sunt ținute sub preș. Nu este că cazul. Noi avem ca și principiu adevărul, transparența și profesionalismul. Aș vrea ca până la mijlocul săptămânii viitoare să avem concluziile Corpului de control, a comisiei de aici de la spital și poate de la Colegiul Medicilor" a completat Rafila.
"Pe noi ne interesează siguranța pacientului, dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familii, dar sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4-7 aprilie, sunt absolut regretabile", a mai spus ministrul Sănătăţii
- Alexandru Rafila, despre decesele de la Spitalul Pantelimon: Informaţii incomplete prin care se încearcă să se...
- Cazul deceselor suspecte la Spitalul Pantelimon. Mai multe asistente, audiate; documente ridicate de procurori. Sunt...
- Pacienţii morţi în secţia ATI de la Sf.Pantelimon aveau între 49 şi 92 de ani. Rudele nu au cerut detalii...
- 19 morţi suspecte în 4 zile la spitalul Sfântul Pantelimon. Ce este noradrenalina, substanţa pe care pacienţii...
- Rafila, despre acuzaţia de 20 de morţi la Spitalul Pantelimon: Eu am îndoieli. E o reclamaţie neasumată
- 20 de pacienţi ar fi murit din cauza administrării greşite a unui medicament. Ministerul Sănătăţii, anchetă...
"Am făcut o primă statistică și o s-o extrapolăm și la alte unități medicale să vedem care este mortalitatea din spital. Cvasitotalitatea cazurilor de decese se întâmplă la secția de terapie intensivă unde sunt transferați pacienți în stare critică. Mortalitatea medie în anii 2022, 2023 și în primele 3 luni din 2024 este în jur de 3,5 cazuri zilnic. Este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla.
"Sunt zile în care numărul de decese este mai mare, alteori este mai mic. Important este că nu discutăm despre cifre, ci despre oameni, pacienți care au nevoie de empatie și îngrijire. Cred că încrederea reciprocă între personalul medical și pacienți este esențială pentru reușita actului terapeutic. Dacă sunt lucruri care au fost în neregulă ele trebuie sancționate, făcute publice, dar nu putem pe de altă parte să blamăm sau să aducem în atenția publicului lucruri care posibil nu s-au întâmplat. Încrederea și buna credință trebuie să guverneze întreagă activitate medicală", a mai explicat ministrul.
(Despre conflictele între medici). "Nu poţi să faci minuni. Fiecare om are o anumită personalitate, vrea recunoașterea calităților profesionale, umane etc. Dar mi se pare intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical, dacă tu ai un interes personal. Nu spun că asta s-a întâmplat, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Și noi ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care lipsește astăzi", a spus Rafila.
Amintim că este o anchetă de proporții la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, unde procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au fost chemați să stabilească dacă decesul mai multor persoane a fost provocat de medicii secției AȚI, prin diminuarea dozelor de medicamente sau a survenit din cauza bolilor. Iniţial, numărul morţilor suspecte era vehiculat a fi de 20, dar ministrul Rafila a anunţat vineri la prânz că 17 decese au avut loc între 4 şi 7 aprilie.
Directoarea de îngrijiri a sesizat managerului spitalului că mai multor pacienți li s-ar fi dat deliberat o doză mai mică de noradrenalină. Cu toate astea, conducerea spitalului spune că în perioada menționată în sesizare nu au fost înregistrate mai multe decese decât în alte perioade de timp.