Video 19 morţi suspecte în 4 zile la spitalul Sfântul Pantelimon. Ce este noradrenalina, substanţa pe care pacienţii n-ar mai fi primit-o în doză suficientă
Scenariu horror la spitalul Pantelimon din Capitală. Doi medici de la Terapie Intesivă sunt acuzaţi de directoarea de îngrijiri medicale că au scăzut intenţionat dozele de medicament care îi ținea în viață. Motivul? Să se elibereze mai repede paturile. Într-un interval de patru zile ar fi murit 19 oameni. Ministrul Sănătăţii va trimite mâine la spital Corpul de Control pentru a anchetă acuzaţiile şocante.
La sfârşitul săptămânii trecute, 19 oameni au murit la Terapie Intensivă. Directoarea de îngrijiri s-ar fi săturat să închidă ochii şi a decis să reclame ororile.
"Asistenta a sunat-o pe directoarea de îngrijiri medicale care aia a depus mai departe sesizarea. Decesele suspecte au avut loc între 4 şi 7 aprilie", transmite Bianca Iacob, reporter Observator.
Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon: Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut în mod deliberat doza de noradrenalină, nu se ştie din ce motive. Nu poate să existe justificare. Pare o situaţie halucinantă. Lăsăm ancheta să-şi desfăşoare cursul.
"Anumiți doctori din Terapie Intesivă spuneau să se scadă dozele la anumite substanţe vasopresoare. Sunt foarte mulţi pacienţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, nu aveau loc în Terapie Intesivă şi voiau să elibereze locurile", transmite o sursă din spital.
- Rafila, despre acuzaţia de 20 de morţi la Spitalul Pantelimon: Eu am îndoieli. E o reclamaţie neasumată
- 20 de pacienţi ar fi murit din cauza administrării greşite a unui medicament. Ministerul Sănătăţii, anchetă...
- Spitalul din România care nu mai are medici cardiologi. A anunţat Ambulanţa să nu mai aducă aici pacienţi cu...
Noradrenalina este o substanţă vitală pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Comisia de anchetă a spitalului a stabilit că în spital existau doze suficiente pentru a le administra pacienţilor cantitatea corectă.
Elena Copaciu, medic de Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș: Este un analog sintetic al unui hormon natural, pe care noi alături de adrenalină le eliberăm în condiții de stres tocmai pentru a se menține componentele vitale. Doză se stabilește pe micrograme pe kilogram corp. Trebuie văzut ce doze au avut acești pacienți și nu se crește la nesfârșit, există niște paliere de doze peste care dacă mai crești nu mai obții niciun beneficiu. Nu se scade brusc, se scade treptat în funcție de pacient.
Directoarea de îngrijiri medicale a ajuns la Parchet pentru declaraţii
Mâine este aşteptat la spital şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
Vasile Barbu, Protecţia Pacienţilor: Monitorizăm activitatea din spitalul Pantelimon, încă din luna decembrie a anului trecut, în urmă sesizărilor a unor pacienți, dar și a unor medici din spital. Au fost într-un weekend, în cursul lunii martie parcă sfârșitul lunii februarie 46 de decese. Atât în terapie intensivă cât și pe secții. Nu e vorba de îngrijirea pe care o face asistență medicală, este vorba despre îngrijirea pe care ar trebui să o facă medicul. Au fost situații când dulapul cu mendicamente a fost încuiat.
Alexandru Rafila: Mâine dimineaţă, corpul de control al MS va fi prezent acolo, de asemenea, am rugat ca un reprezentant al colegiului medicilor. Va sosi acolo. De asemenea, managerul din spital evaluează situaţia, să vadă dacă are legătură cu realitatea. Vorbim de o decizie medicală şi deciziile medicale şi resonsabilitatea pentru ele aparţin exclusiv medicilor.
"Sunt asistenți și infirmieri care au înregistrări și s-au dus mai departe. Nu se mai face treabă pe Terapie Intensivă și mor pacienții. E grav! Nu mai sunt îngrijiți! Se moare mai mult ca înainte!", transmite o sursă din spital.
Elena Copaciu, medic de Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș: Nu am avut niciodată 20 de decese în 2, 3 zile. Mi se pare foarte mult.
Spitalul morţii: medici acuzaţi că ucid
Scenariul macabru este respins de medici care spun că ar fi rezultatul unui conflict între fosta şi actuala conducerea a secţiei de Terapie Intensivă.
Toni Popescu, medic specialist la chirurgie, lider Sanitas: Acuzaţiile sunt extrem de grave şi nu numai că sunt grave, sunt aberante. Directoarea de îngrijiri are probabil o diplomă de asistentă. Nu poţi să vorbeşti şi să faci asemenea afirmaţii, vezi Doamne te-a sunat o asistentă din Terapie.
Pe secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Panteimon sunt 13 medici şi alte 3 posturi în procedura de concurs la un număr de 25 de locuri pentru pacienţi. În luna martie, 80 de persoane au murit la ATI în Spitalul Pantelimon.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰