Video Alexandru Rafila, despre decesele de la Spitalul Pantelimon: Informaţii incomplete prin care se încearcă să se compromită actul medical
Doi medici de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon din Capitală sunt acuzaţi de directoarea de îngrijiri medicale că au scăzut intenţionat dozele de substanţe care ţineau în viaţă 19 pacienţi, iar din această cauză bolnavii au încetat din viaţă. Au fost, deci, 17 decese din în 4 in 7 aprilie.
Directoarea susţine că a primit informaţiile de la o altă asistentă. În plângerea depusă, directoarea de îngrijiri spune că cele două cadre medicale ar fi recurs la această metodă ca să elibereze cât mai repede paturile. Procurorii au deschis un dosar in rem pentru omor şi au început să facă audieri. Anchetatorii au început deja să ridice documente din spital, iar o echipă de specialişti verifică aparatura din Secţia de Terapie Intensivă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre cazul Pantelimon
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Mi se pare o chestiune aberantă. Cum să poți să pui problema că un medic ar vrea să elibereze un pat de terapie intensivă prin administrarea necorespunzătoare a unor medicamente și, ulterior, asta să se soldeze cu decesul pacienților. Eu nu vreau să intru în niciun fel de speculații. Am primit o sesizare la Ministerul Sănătății din partea doamnei director de îngrijiri în urma cu circa o săptămână, care se referă la alte aspecte de natură administrativă acolo, am trimis corpul de control drept consecință, vine și un reprezentant al Colegiului Medicilor. Mie mi se pare că nu putem să facel astfel de afirmații sau să punem anatema pe medicii de la terapie intensivă care își fac datoria, și-au făcut-o și în timpul pandemiei foarte bine și de la Pantelimon și de la alte spitale de urgență.
E foarte periculos, de altfel, menționat un conflict intern. Nu exclud. Nu am mai multe informații. Trebuie să am informații care au un caracter oficial, nu neoficial, care se bazează pe documente înregistrate și verificabile. Mie mi se par informații incomplete care nu fac altceva decât să încerce să compromită corpul medical. Dacă faci astfel de acuzații grave eu cred că trebuie să-ți asumi acest lucru, să prezinți public. Aici nu discutăm despre integritate. Integritatea este una, practica profesională cu totul alta. Discutăm despre activitatea unor medici este pusă la îndoială într-un mod foarte, foarte grav. Există și înregistrări digitale în acest spital ale modului prin care sunt îngijiți pacienții.
- Cazul deceselor suspecte la Spitalul Pantelimon. Mai multe asistente, audiate; documente ridicate de procurori. Sunt...
- Pacienţii morţi în secţia ATI de la Sf.Pantelimon aveau între 49 şi 92 de ani. Rudele nu au cerut detalii...
- 19 morţi suspecte în 4 zile la spitalul Sfântul Pantelimon. Ce este noradrenalina, substanţa pe care pacienţii...
Marius Pancu: 20 de morți la ATI într-o perioadă de 3-4 zile - e mult sau puțin?
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Nu pot să fac astfel de aprecieri. Există perioade când aglomerarea unor cazuri grave la ATI poate să ducă la o mortalitate mai mare. Cea mai bună soluție este să putem să urmărim înregistrările pe parcursul întregului an și să vedem dacă pe parcursul întregului an apar astfel de grupări de decese. Cred că nu sunt 20, chiar și reclamația spunea circa 20 de decese. Crec că sunt mai puține, sunt 17 decese în decurs de patru zile. Nu putem să comparăm o secție de terapie intensivă cu o secție de medicină internă, unde tipurile de patologie și complexitate a cazurilor sunt diferite.
Alexandru Rafila, despre taxa pe boală
Marius Pancu: Taxa pe boală de 10% rămâne pentru anumite categorii, inclusiv pentru cei care își iau concediu medical să stea în carantină. De ce a rămas acest 10% și pentru oamenii care rămân în carantină?
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: În carantină ești un om sănătos, care nu are niciun fel de alte probleme. Venitul lor concret în carantină sau dacă lucreză este similar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰