Angajaţii de la spitalul din Săpoca, cercetaţi penal după moartea celor cinci pacienţi
Asistenta, infirmiera şi medicul de gardă de la Săpoca sunt cercetaţi după uciderea celor cinci pacienţi în spital. Până acum, nimeni nu a fost pus sub învinuire. Managerul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului şi-au depus demisiile.
De Redactia Observator la 20.08.2019, 20:20Asistenta, infirmiera şi medicul de gardă de la Săpoca sunt cercetaţi după uciderea celor cinci pacienţi în spital. Până acum, nimeni nu a fost pus sub învinuire. Managerul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului şi-au depus demisiile. Între timp, din toate saloanele au dispărut stativele pentru perfuzii, arma crimei de altfel. Reporterii Observator au filmat camerele unde a avut loc măcelul. La trei zile de la tragedie, saloanele sunt din nou pline cu bolnavi.
Este imaginea holului groazei. Aici a ucis, sâmbătă noapte, Ştefan Lungu, cinci oameni cu un stativ de perfuzii. În camera 206, acolo unde a început masacrul, toate paturile sunt acum ocupate. Ce-i drept, niciun salon nu mai are stative pentru perfuzii fără supraveghere medicală, aşa cum ar fi trebuit să fie şi până acum.
Prima sancţiune pentru tragedia de sâmbătă noapte a primit-o medicul de gardă. O mie de lei, pentru că a internat doi pacienţi în acelaşi pat. Alături de el, tot personalul din acea noapte este cercetat penal.
Cătălin Radu, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău: S-a dispus extinderea urmăririi penale, in REM, şi sub aspectul de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă. Au fost audiaţi şi funcţionari din cadrul spitalului
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat astăzi că vor fi făcute modificări drastice în spitalele de Psihiatrie din România.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: În primul rând, vom lua măsura ca medicul să poată interna şi nevoluntar pentru că până acum nu putea decât dacă exista o hotărâre judecătorească
Astăzi, o mamă şi-a luat fiica de la morgă. Laura a murit prima în salonul femeilor. Şi nici măcar nu trebuia să fie acolo, acuză familia.
Viorica Stan, mama unei paciente ucise: A fost mutată! Dacă nu o muta, ea nu murea
Pe uşa spitalului intră şi ies oameni în fiecare minut. Cei mai mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi de serviciile medicale.
O tânără spune că şi-a căutat socrul în spital timp de două zile. Nimeni nu ar fi ştiut unde este şi abia astăzi a fost chemată pentru a primi explicaţii.
La câteva minute, o femeie spune că spitalul nu vrea să îi ţină fratele, diagnosticat cu tulburare de comportament, sub supraveghere.
Între timp, în aceeaşi unitate medicală, Ştefan Lungu, autorul a cinci omoruri, este internat prin hotărâre judecătorească. Este la izolare, sub pază. Asta şi pentru că riscul unui alt sevraj etilic este posibil oricând. Iar comportamentul în astfel de situaţii este total imprevizibil.
Diana Cîrjaliu, fost şef secţie psihiatrie SCJU Constanţa: Sevrajul etilic presupune transpiraţii profuze, tremur grosier al întregului corp şi mai ales al extremităţilor. Deliriumul alcoolic se manifestă printr-o stare confuzională cu agitaţie psihomotrică extremă, cu mare agresivitate şi nelinişte şi anxietate datorată halucinaţiilor
Potrivit datelor medicale, în ultimii 15 ani, pacienţii cu alcoolism cronic care se prezintă la spitalele de profil au depăşit numărul celor care suferă de orice alt tip de afecţiune psihică.