Azilele groazei: Primele trei demiteri în acest caz. Surse judiciare: Instituțiile de la ministerul Muncii nu și-au făcut treaba
Azilele groazei. Val de demiteri, după descinderile în azilele groazei. Trei şefi de instituţii cu atribuţii de control au fost daţi afară, potrivit news.ro. În plus, toate centrele de copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, de stat şi private, sunt verificate la sânge de azi. Instituțiile de la ministerul Muncii nu și-au făcut treaba în acest caz, au declarat surse judiciare pentru Observator.
De Redactia Observator la 10.07.2023, 14:04Preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu şi vicepreşedintele instituţiei Adela Crăciun au fost demişi din funcţii, relatează news.ro. Deciziile urmează să fie publicate luni în Monitorul Oficial. A fost demisă de asemenea şi Cristina Elena Anton, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
În cazul AJPIS Ilfov, s-a constituit o comisie de disciplină care analizează modul în care funcţionarii din instituţie au gestionat cazul azilelor unde au fost torturaţi bătrâni. Pentru că este vorba de funcţionari angajaţi cu concurs, nu pot fi demişi fără comisie, au precizat surse din Ministerul Muncii, pentru news.ro.
Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, a scris încă de vineri despre plecarea sa din funcţie.
"Dragii mei, am luat astăzi act de decizia domnului Prim Ministru de a fi destituit din funcţia de preşedinte al ANPDPD. Eu mă consider o persoană demnă şi un profesionist şi nu vreau sa comentez aceasta decizie. Pentru mine aceasta funcţie nu a reprezentat o sinecură şi nu am o miză politică. Tot ceea ce am facut a fost să mă pun in sprijinul persoanelor cu dizabilităţi si să repun pe picioare o institutie care a pătimit atat de mult de-a lungul anilor. Au fost cel puţin cinci reorganizări sau desfiinţări succesive ale acestei instituţii în ultimii zece ani, fapt ce se răsfrânge şi în calitatea politicilor sociale din acest domeniu.
- Azilele groazei. Bătrânii torturaţi erau jefuiţi de apartamente şi de banii de pe card de către administratorii...
- Primele decizii în cazul căminelor din Ilfov. Premierul Ciolacu: Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat...
- Unde au ajuns banii pentru bătrânii din azilele groazei. Administratorul unui cămin cheltuia sume uriaşe la...
- Căminele-lagăre din Ilfov. Bătrânii aveau răni cu "viermi", şi-au cărat "dejecţiile cu găleata" şi mâncau...
- Poliţia îl contrazice pe Predoiu în scandalul căminelor groazei. IGPR s-a sesizat din oficiu pe 16 februarie....
- Viaţa de lux a torţionarilor din "azilele groazei". Oameni cu 18 terenuri şi 6 case tăiau banii pentru mâncarea...
Legat de situaţia tragică şi cele petrecute în serviciile sociale apărute în spaţiul public zilele acestea, doresc să vă spun că monştrii care au avut aceste comportamente faţă de persoanele cu dizabilităţi trebuie să suporte consecinţele legii. Vă asigur însă că toate acţiunile noastre de control şi monitorizare au fost realizate cu profesionalism şi de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală. Vă mulţumesc pentru tot sprijinul şi îmbrăţişez comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din România", a scris Mihai Tomescu pe pagina de Facebook.
Pe lângă preşedintele Autorităţii, a fost demis şi vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun. O altă decizie a ministrului Muncii a fost demiterea directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Cristina Elena Anton.
Surse: Instituțiile de la ministerul Muncii nu și-au făcut treaba
Începând de azi au început controale în toate centrele pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilităţi. Este decizia premierului Ciolau care a chemat duminică în şedinţă mai mulţi miniştri pentru a discuta cazul căminelor groazei de lângă Bucureşti.
Din aceasta dimineața au început controalele în centrele din toată țara, s-a discutat cu prefecții, iar echipele sunt pe teren au declarat surse guvernamentale pentru Observator. Mai mult, în acest caz, există 5 pagini de legislație, dar ea nu a fost aplicată iar instituțiile de la ministerul Muncii nu și-au făcut treaba, au mai transmis surse judiciare.
Surse: Poliţia şi DIICOT s-au autosesizat din februarie. MAI va verifica dacă au fost plângeri
Poliţia şi DIICOT s-au autosesizat din luna februarie privind situaţia din unele centre pentru instituţionalizarea persoanelor vulnerabile, au mai declarat surse guvernamentale. Ministerul Afacerilor Interne va verifica, în acest caz, dacă au existat plângeri la Poliţie ale persoanelor care locuiau în vecinătatea azilelor şi au văzut starea persoanelor internate acolo.
Ancheta este "una amplă" şi "vizează o reţea", au mai indicat sursele citate. Potrivit legii, controlul standardelor în centre pentru instituţionalizarea persoanelor vulnerabile revine Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Sursele au mai menţionat efectuarea unor controale la două centre rezidenţiale din Ilfov destinate persoanelor vârstnice, cele mai recente fiind pe 26 ianuarie şi 15 februarie. Atunci, s-au dat amenzi pentru nerespectarea igienei, iar rezultatele au fost transmise către Ministerul Sănătăţii - Inspecţia Sanitară de Stat.
Au început controale în toate centrele din ţară
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat duminică, referitor la ceea ce s-a întâmplat în centrele pentru îngrijire în care bătrâni erau torturaţi, că nu are nicio milă pentru "ticăloşii" care au făcut astfel de lucruri. "Ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, un sistem corupt şi inert", a mai spus liderul PSD.
Şeful Executivului a spus că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi şi a solicitat mininistrului Justiţiei soluţionarea prioritară a acestor cauze. De asemenea, începând de azi, ministrul Muncii va începe discuţiile cu reprezentanţii cultelor pentru ca acestea să se implice în sprijinirea şi ajutarea acestor persoane vulnerabile.