Bucătăria tradiţională pe acorduri de cobză. Cele mai delicioase mâncăruri şi-au dat concursul la "Gustă Oltenia autentică"
Mâncare gătită la ceaun, pe acorduri de cobză. Bucătari din zece comune din Oltenia au gătit mâncare ca la bunica acasă într-un sat de sub munte. Varza călită, pomana porcului, fasolea cu ciolan şi lipiile le-au făcut cu ochiul pofticioşilor care au stat la coadă să le guste. Cei mai iscusiţi bucătari vor fi premiaţi cu un loc de muncă în pensiunile din zonă.
De Diana Speretoiu la 28.10.2024, 08:52Concursul "Gustă Oltenia autentică" a avut loc în comuna Polovragi, unde zeci de bucătari din Gorj şi Vâlcea au readus în prim-plan bucătăria tradiţională.
"Varză cu carne şi pişcoturi făcute cu osânză, reţetele tradiţionale. Da, da, nici n-a trecut juriul şi se pare că nu o să avem ce să le prezentăm", a declarat o concurentă.
Bucătăria tradiţională pe acorduri de cobză
La un alt stand, timp de trei ore s-a gătit la foc domol tocăniţă de vânat.
- Românii sunt cei mai mari iubitori de paste din sud-estul Europei. Recordul unui bucureştean: câte porţii a...
- Un bucătar din Ibiza a luat la bătaie un client de 72 de ani, după ce omul a spus că nu i-a plăcut mâncarea
- Un medic din Mureş a refuzat să intervină la un pacient înecat cu mâncare, care a murit. Motivul şocant invocat
"Se desprinde carnea de pe os. Uitaţi că deja s-a desprins". "Pregătim fasole cu ciolan, cu lipie. De preferinţă, se mănâncă cu ceapă roşie sau cu salată de varză murată", spun concurenţii.
Un desert după o reţetă veche a făcut deliciul juriului.
"Dovleacul cu lapte, care se pare că este total necunoscut aici, dovleac cu lapte şi cu vanilie şi varză ca la tăiatul porcului, cu slăninuţă, carne de porc proaspătă", a declarat un concurent.
Juriul a fost format din administratorii pensiunilor din zonă. Concurenţii care au gătit cel mai bine vor avea ocazia să fie angajaţi în domeniu.
"A fost gândirea tinerilor care au venit cu această propunere şi mi s-a părut foarte pertinentă, iar pensiunile din zonă au subscris la un asemenea concurs", a declarat Gheorghe Epure, primar Polovragi.
La acelaşi festival, mâncarea s-a îmbinat de minune cu muzica autentică.
Szabolcs s-a îndrăgostit de acordurile de cobză când era copil. Pentru că învăţase deja să cioplească în lemn, primul astfel de instrument muzical l-a făcut singur. Acum e printre puţinii meşteri de la noi care mai realizează cobze de la zero. La un instrument lucrează o săptămână.
"Acum, cu meşteşugurile, într-un fel, e problemă în toată lumea. Deci tineretul nu prea se apropie de lucrul cu două mâini. Găsim din ce în ce mai greu meşteşugari şi în alte meserii", a declarat Szabolcs Csibi, meşter popular.
În funcţie de esenţa de lemn din care e făcută, o cobză costă între 300 şi 500 de euro.