Casa viitorului, inventată la Suceava. Cum privesc viitorii ingineri macheta locuinței automatizate
16 echipe de studenți se întrec, zilele acestea, la Suceava, într-o competiție destinată viitorilor ingineri. Tema concursului din acest an este realizarea unui sistem de casă inteligentă, iar concurenții își pun la bătaie, cât mai eficient, cunoștințele de electronică, calculatoare şi automatică. Până la momentul jurizării, echipele lucrează intens pentru a realiza macheta locuinței automatizate.
De Angela Bertea la 22.05.2024, 09:10Anul acesta, la Concursul Internaţional Studenţesc de Calculatoare HARD & SOFT, participă 10 echipe din România și 6 din străinătate, din țări precum China, Republica Moldova, Ucraina, Marea Britanie. "Este un concurs dedicat echipelor, nu unor studenţi individuali. Ei trebuie să formeze o echipă, aşa cum şi în viaţa activă ulterioară, ca ingineri, vor trebui să facă faţă la sarcinile concrete", spune Adrian Graur, organizator.
Studenţii de azi, inginerii de mâine
"Fiecare echipă a primit un set de componente. Acesta conține de la mini panouri solare și până la senzori sau motoare, piese cu ajutorul cărora trebuie să construiască o casă inteligentă și totodată să dezvolte o aplicație prin care să comande toate aceste componente", arată Angela Bertea, reporter Observator.
Zilele acestea, echipele lucrează intens pentru a realiza macheta locuinței automatizate. "Doi oameni axaţi mai pe hardware, pe a construi casa propriu-zisă, pe a lipi componentele electronice, doi oameni se ocupă mai mult de partea de scris de cod, de făcut aplicaţia pentru telefoane şi pentru browsere web", spune un tânăr.
"O principală idee pe care lucrăm este să fie eco, adică să folosim doar panourile solare, ca şi sursă de alimentare", spune o tânără. Competențele tehnice hardware și software dar și munca în echipă se vor regăsi în rezultatul final.
"Așa este palmaresul nostru într-un CV. Mulţi îi văd foarte interesaţi, te întreabă ce ai făcut la concurs într-un interviu", arată un tânăr. "Scopul acestei competiţii este de a oferi studenţilor şansa să îşi etaleze cunoştinţele dobândite şi de a realiza un proiect relativ în condiţii apropiate de industrie", a declarat Bogdan Foica, președintele juriului.
Prezentarea sistemelor finale va fi un adevărat spectacol al unor aplicații puse în funcțiune. Jurizarea va avea loc vineri, iar cele mai ingenioase proiecte vor fi premiate.