Cazul bătrânilor căsătoriţi cu forţa şi lăsaţi fără case. Liderul reţelei, de 46 de ani, s-a însurat în august cu o femeie de 72 de ani
Mai mulţi bătrâni au rămas fără case după ce au căzut în plasa unei familii de escroci, în Capitală. Oamenii în vârstă, unii cu probleme fizice si psihice, au fost obligaţi să se căsătorească. Victimele erau apoi sechestrate, batute si abuzate. Din reţea ar fi făcut parte si doi jurişti. 10 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
De Redactia Observator la 07.12.2023, 10:58La subsolul unei case, ţinuţi sub cheie, aliniaţi în nişte încăperi cât o debara, dormind pe saltele. Aşa au găsit poliţiştii şase femei şi bărbaţi, cu vârste între 50 şi 73 de ani. Din dorinţa de a intra cât mai repede într-una dintre casele suspecţilor, mascaţii au dat cu berbecul într-o uşă...deja deschisă. Membrii grupării au fost ridicaţi direct din pat şi aruncaţi pe burtă, la podea. Au ajuns apoi, rând pe rând, la secţie pentru audieri.
Audierile au durat ore bune
10 persoane au fost reținute pentru 24h - mai exact 3 bărbați și 7 femei, urmând să fie prezentați în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au confiscat mai multe bunuri printre care telefoane, laptop-uri dar și aproximativ 200.000 de euro, aproape 2kg de aur și 800 de grame de bijuterii din argint.
Mare parte din suspecţi din aceeaşi familie, spun anchetatorii: capul reţelei şi cinci femei - mama lui, concubina şi trei surori. Cu toţii își alegeau victimele din rândul persoanelor vulnerabile. Oameni în vârstă, care locuiau singuri, fără moştenitori, și care aveau diverse probleme de sănătate - dizabilităţi fizice sau psihice. Îi vânau ca să pună mâna pe casele, apartamentele şi terenurile pe care victimele le aveau.
"Membrii grupării reuşeau să le intre pe sub piele bătrânilor şi să le câştige încrederea. Imediat ce spărgeau gheaţa, sub pretextul unei afecţiuni fulgerătoare, îşi convingeau victimele să se căsătorească. Cel puţin cinci astfel de mariaje s-ar fi încheiat în ultimii şase ani, cel mai recent în august anul acesta. Atunci, capul reţelei, un bărbat de 46 de ani, s-a căsătorit cu o femeie de 72 de ani", transmite Cosmina Balint, reporter Observator.
Două femei îi ajutau pe escroci
Până să fie prinşi, au reuşit să vândă două case. În locuinţa suspecţilor, poliţiştii au găsit 22 de mii de euro. Două femei îi ajutau pe escroci, cu sfaturi juridice. Îi învăţau cum să facă procuri, succesiuni sau acte de vânzare cumpărare.
Reporter: Au fost acasă la dumneavostră, la percheziţi?
Soţul unei juriste: Da!
Reporter: Şi ce au luat?
Soţul unei juriste: Acte!
Reporter: Ce se întâmplă? Care este acuzaţia?
Soţul unei juriste: De complice, dar se exprimă altfel. Suspect! Că ar fi ajutat... Soţia, e juristă la notariat. Şi ea normal că a dat nişte... Se face asta, vă trebuie asta.
Reporter: Deci doamna nu ştia pe cine ajută?
Soţul unei juriste: Nuuu!
Ca să-şi convingă victimele să cedeze locuinţele, escrocii ar fi apelat la tortură şi abuzuri. Anchetatorii vorbesc de bătăi, jigniri şi ameninţări. Doi dintre bătrâni au fost duşi direct la spitalul Obregia pentru îngrijiri. Alţi patru au ajuns la secţia de poliţia pentru a explica tot coşmarul prin care au trecut.
Două persoane au murit după ce au intrat pe mâna escrocilor
Şi, totuşi, rămân multe întrebări fără răspuns. Cum nimeni, din nicio instituţie a statului, prin faţa căreia au trecut indivizii nu şi-a dat seama că ceva putred este la mijloc cu aceste căsătorii. Ofiţerul de la starea civilă când ajungeau mirii, notariatul când semna actele de vânzare ori asistenţii sociali de la DGASPC, în evidenţa cărora erau bătrânii cu dizabilităţi.
Două dintre dintre victime au murit după ce au intrat pe mâna acestei reţele. Acum, procurorii încearcă să afle dacă nu cumva, prin abuzurile grave, escrocii le au scurtat viaţa pentru a pune mâna mai repede pe casele lor. Cei şase bătrâni salvaţi vor ajunge în grija statului.