Cât costă o vacanţă de vis. Sfaturi de la experţii în turism (Video)
Cât costă o vacanţă de vis? Colega noastră, Bianca Iacob, a consultat un expert în finanţe, cu care a întocmit o listă a regulilor de respectat ca să nu vă întoarceţi cu datorii din concediu, dar are şi alte ponturi de la experţii în turism.
De Redactia Observator la 20.06.2019, 14:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cât costă o vacanţă de vis? Colega noastră, Bianca Iacob, a consultat un expert în finanţe, cu care a întocmit o listă a regulilor de respectat ca să nu vă întoarceţi cu datorii din concediu, dar are şi alte ponturi de la experţii în turism.
Irinel nu şi-a planificat vacanţa de vară, deşi perioada concediilor a început.
Irinel: Probabil am si de pierdut din cauza asta luand biletele de avion, rezervare pentru cazare in ultimul moment - preturi ridicate - imi asum.
Ca el mai sunt mulţi alţii. Tocmai de aceea, consultanţii financiari recomandă ca lucrurile să fie făcute din timp pentru a evita un colaps financiar.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Solutia ar fi sa iti faci un buget, sa te pregatesti pentru acest varf, recomandarea mea este sa te incadrezi undeva intre 5 si 7 la suta din bugetul familiei pe un an de zile, deci cam ce produci in 2-3 saptamani cam aia sa fie banii de cheltuiala pentru vacanta.
Specialiştii în Finanţe consideră că banii lichizi sunt mult mai indicaţi atunci când plecaţi în vacanţă.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Încerc sa merg in vacanta cu ceva bani cash mai mult pentru ca atunci voi simti mai usor cum se duc. E o perioada relaxata, sunt foarte multe tentatii, vrei sa te simti bine pentru ca ai tras un an de zile si atunci daca dai cu cardul, nici nu ii simti.
Iar dacă mergeţi în concediu cu copiii, e bine să le daţi de la bun-început o sumă pe mână şi să le explicaţi că aceia sunt banii lor de distracţie, aşa că să fie atenţi cum îi gestionează. De asemenea, locul în care schimbaţi banii.
Raluca Hatmanu, reprezentant agenţie de turism: Nu schimbam bani in aeroporturi unde cursul este mai prost decat in orase, de asemenea sa platim in moneda locala.
Un alt sfat este să fiţi furaţi de febra cumpărăturilor cu orice chip.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Capcane - pretul in euro care tinde sa te fure pentru ca ti se pare ca e mult mai ieftin ca la noi. Şi atunci zici- aaa, uite, tricoul asta e doar 7 euro sau doar 8 euro, hai sa-l luam. Daca stai un pic sa calculezi o sa vezi ca e aceeasi chinezarie si ca poti sa-l iei la aceeasi bani de pe la noi.
Nici varianta cumpărăturilor din duty-free nu e mai fericită, decât dacă aţi verificat că veţi plăti o sumă mult sub cea pe care aţi da-o în ţară, pentru aceleaşi produse. Revenind la concediul propriu-zis, puteţi să vă ţineţi sub control bugetul şi atunci când vine vorba despre mâncare.
Raluca Hatmanu, reprezentant agenţie de turism: O idee buna ca sa nu dai toti banii pe care ii ai de buzunar pe mancare este sa iti iei un pachet all inclusive - ai toate mesele incluse si ai scapat si de grija unde mananc eu la pranz sau la cina.
Nu în ultimul rând, e indicat să nu vă luaţi bagaje cât pentru o lună, mai ales dacă veţi ajunge cu avionul în destinaţia de vacanţă.
Greutatea suplimentară se plăteşte. Iar dacă nu vă puteţi stăpâni să nu cumpăraţi tot ce vă iese în cale, la întoarcere veţi da şi mai mulţi bani.