Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ce delicatese mâncau românii de postul Paştelui acum 200 de ani. Marfa era adusă din Grecia, Franţa şi chiar din Orient

Stridii de Malta, melci de Transilvania şi struguri de Malaga: aşa arăta meniul de post savurat de românii din înalta societate, în secolul al XIX-lea. Delicatesele de atunci se găseau la prăvăliile din centrul Capitalei, dar şi oamenii de rând se puteau desfăta cu porţii generoase de caviar de Dunăre. Azi, însă, fiţa în post este mâncarea după reţetele bunicii: simplă şi cât mai autentică. 

De la 02.04.2024, 14:11
WhatsApp
Vezi și:

Aromele din export care ajungeau în farfuriile românilor "cu stare" nu erau pentru oricine. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Halva de Adrianopol cu aromă de vanilie, prune de Bordeaux sau anghinare uscată cu ocaua. Asta mâncau românii din înalta societate în secolul al XIX-lea, în post. Astăzi, însă, complexul este de fapt, simplu, pentru că mâncărurile pe care le gătea bunica, altă dată, le fac bucătarii. Vorbim despre urzici cu mămăligă, ciorbă de lobodă sau sarmale de post. 

Postul nu era respectat cu stricteţe

Delicatesele pentru cei din înalta societate nu aveau nimic în comun cu ce ar trebui să reprezinte postul.

Pe acelaşi subiect

Adriana Sohodoleanu, gastronom: Cei cu dare de mână îşi permiteau să mănânce absolut orice. Excese existau, care nu par a fi umile şi în spiritul postului. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Magazinul Filianu & Ionescu, de pe strada Germană, actuala stradă Smârdan este unul dintre magazinele în care se vindeau astfel de delicatese în urmă cu 200 de ani. Astăzi, strada Smârdan din Centrul Vechi este recunoscută mai ales pentru distracţia din timpul nopţii. 

Delicatele din colţurile lumii

Bogdan Bucur, istoric: Era o zonă plină de târgoveţi, comercianţi, care doreau să-şi vândă marfa. Extrem de colorată, mai ales că o parte din ea venea şi din Orient. Magazinele erau mult mai atractive, pentru că ajungeau în stradă şi tentaţia de a cumpăra era mult mai mare decât astăzi. 

Cine nu îşi permitea stridii sau halva de la Adrianopol, se putea consola cu alte bunătăţi, extrem de accesibile în acele vremuri: sturion şi icre negre, din Dunăre. 

Bogdan Bucur, istoric: Dunărea avea sturioni, iar icrele negre acum 100-150 de ani se mâncau cu lingura mare, dar asta nu înseamnă că cei care făceau asta erau bogaţi. Nu! Erau nişte ţărani români săraci, care dădeau la peşte în Dunăre şi îi intra în undiţă un sturion. 

Adriana Sohodoleanu, gastronom: M-aş gândi la o descriere a lui Calistrat Hogaş, care atunci când mergea cu iapa lui pe Munţii Neamţului, ajunge la mănăstiri şi i se pun pe masă câteva măsline zbârcite, un strop de borş cu fasole. Se făcea şi chisăliţă, se mânca grâu fiert, se făcea şi iahnie de praz, plachie de hiribi. 

În pagina unui ziar din 1869, scoasă la iveală de Institutul de Studii Sud-Est Europene, sunt menţionate şi fructele exotice care făceau postul uşor: portocale de Mesina, Smochine de Smyrna şi Curmale.

Ingrid Tîrziu

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor. ...

post meniu alimente delicatese postul pastelui
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024