Antena LIVE
Video

Ce delicatese mâncau românii de postul Paştelui acum 200 de ani. Marfa era adusă din Grecia, Franţa şi chiar din Orient

Stridii de Malta, melci de Transilvania şi struguri de Malaga: aşa arăta meniul de post savurat de românii din înalta societate, în secolul al XIX-lea. Delicatesele de atunci se găseau la prăvăliile din centrul Capitalei, dar şi oamenii de rând se puteau desfăta cu porţii generoase de caviar de Dunăre. Azi, însă, fiţa în post este mâncarea după reţetele bunicii: simplă şi cât mai autentică. 

De la 02.04.2024, 14:11

Aromele din export care ajungeau în farfuriile românilor "cu stare" nu erau pentru oricine. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Halva de Adrianopol cu aromă de vanilie, prune de Bordeaux sau anghinare uscată cu ocaua. Asta mâncau românii din înalta societate în secolul al XIX-lea, în post. Astăzi, însă, complexul este de fapt, simplu, pentru că mâncărurile pe care le gătea bunica, altă dată, le fac bucătarii. Vorbim despre urzici cu mămăligă, ciorbă de lobodă sau sarmale de post. 

Postul nu era respectat cu stricteţe

Delicatesele pentru cei din înalta societate nu aveau nimic în comun cu ce ar trebui să reprezinte postul.

Pe acelaşi subiect

Adriana Sohodoleanu, gastronom: Cei cu dare de mână îşi permiteau să mănânce absolut orice. Excese existau, care nu par a fi umile şi în spiritul postului. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Magazinul Filianu & Ionescu, de pe strada Germană, actuala stradă Smârdan este unul dintre magazinele în care se vindeau astfel de delicatese în urmă cu 200 de ani. Astăzi, strada Smârdan din Centrul Vechi este recunoscută mai ales pentru distracţia din timpul nopţii. 

Delicatele din colţurile lumii

Bogdan Bucur, istoric: Era o zonă plină de târgoveţi, comercianţi, care doreau să-şi vândă marfa. Extrem de colorată, mai ales că o parte din ea venea şi din Orient. Magazinele erau mult mai atractive, pentru că ajungeau în stradă şi tentaţia de a cumpăra era mult mai mare decât astăzi. 

Cine nu îşi permitea stridii sau halva de la Adrianopol, se putea consola cu alte bunătăţi, extrem de accesibile în acele vremuri: sturion şi icre negre, din Dunăre. 

Bogdan Bucur, istoric: Dunărea avea sturioni, iar icrele negre acum 100-150 de ani se mâncau cu lingura mare, dar asta nu înseamnă că cei care făceau asta erau bogaţi. Nu! Erau nişte ţărani români săraci, care dădeau la peşte în Dunăre şi îi intra în undiţă un sturion. 

Adriana Sohodoleanu, gastronom: M-aş gândi la o descriere a lui Calistrat Hogaş, care atunci când mergea cu iapa lui pe Munţii Neamţului, ajunge la mănăstiri şi i se pun pe masă câteva măsline zbârcite, un strop de borş cu fasole. Se făcea şi chisăliţă, se mânca grâu fiert, se făcea şi iahnie de praz, plachie de hiribi. 

În pagina unui ziar din 1869, scoasă la iveală de Institutul de Studii Sud-Est Europene, sunt menţionate şi fructele exotice care făceau postul uşor: portocale de Mesina, Smochine de Smyrna şi Curmale.

Ți-a plăcut acest articol?

post meniu alimente delicatese postul pastelui
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024