Antena Meniu Search
x

Video Buna Vestire 2024. Tradiţii şi superstiţii: cum a fost vremea azi, va fi şi de Paşte, iar dacă plouă sau ninge se anunţă un an îmbelşugat

Este sărbătoare mare pentru toţi creştinii ortodocşi. Astăzi este Buna Vestire, una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului şi prima din Postul Paştelui. Este, de altfel, şi prima dezlegare la peşte din acest post. Potrivit credinţei populare, cum a fost vremea astăzi va fi şi de de Paște, iar dacă plouă şi ninge, cum a fost cazul în multe zone, se anunţă un an îmbelşugat. 

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 20:43

Vezi și

Clopotele bisericilor din ţară au bătut de dimineaţă pentru a-i chema pe credincioşi la slujba de Buna Vestire. "Întreaga biserică sărbătoreşte Buna Vestire, celebrând acel moment în care Fecioara Maria primeşte vestea de la arhanghelul Gavril că îi va naşte pe Isus, Mântuitorul nostru", a declarat Adrian Duţuc, preot. Sărbătoarea aduce şi prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru din timpul anului. Tradiţia spune că trebuie să mâncăm peşte pentru a fi sprinteni tot anul.

Următoarea dezlegare la peşte din postul Paştelui va fi pe 28 aprilie, de Florii

"Numai păstrăv fântânel, am vrut să cresc ceva ce se creşte mai greu şi în acelaşi timp să facem cinste comunei. Cred că zilele astea ajungem undeva la vreo 700-800 de kilograme", a declarat Emil Atomei, administrator păstrăvărie. Păstrăvul fântânel costă 35 de lei kilogramul. Se mănâncă în general prăjit, cu usturoi şi mămăligă. Şi la pescăriile de pe litoral a fost forfotă mare. Aici la mare căutare sunt scrumbia, hamsia şi bibanul de mare.

O altă delicatesă a zilei a fost storceagul, o ciorbă pescărească din Delta Dunării. Următoarea dezlegare la peşte din postul Paştelui va fi pe 28 aprilie, de Florii. Românii consumă, în fiecare an, 140.000 de tone de peşte. Doar un sfert din peştii care ajung pe mesele noastre sunt de aici, restul din import.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Buna Vestire 2024. Tradiţii şi superstiţii: cum a fost vremea azi, va fi şi de Paşte, iar dacă plouă sau ninge se anunţă un an îmbelşugat