Ce dispare de pe faleza staţiunilor de la mare. Mamaia vrea să-şi recapete imaginea de odinioară
Staţiunea Mamaia îşi vrea faleza înapoi, aşa că Protecţia Consumatorului a pus gând rău dughenelor şi magazinelor alimentare improvizate. Nu scapă de controale nici magazinele înfiinţate la parterul clădirilor, mai ales că numărul lor s-a triplat în ultimii ani. Vor fi verificări stricte la comercianţi şi hotelieri pe tot litoralul. Până în septembrie, 400 de comisari vor lua la pas fiecare stațiune de la malul mării.
De Redactia Observator la 12.06.2023, 17:45Sufocată în ultimii ani de dughene şi magazine alimentare, Mamaia vrea să-şi recapete imaginea de odinioară. Iar comisarii sunt hotărâţi ca anul acesta să aplice litera legii întocmai.
Fără magazine pe faleză, la mare
"E dezastruos ce este aici. Mi se pare că e bătaie de joc ceea ce fac. Ar trebui să fie ceva mai clasic, mai frumos, nu mereu să vii numai la shaorma. Ar trebui să schimbe puţin fluxul. Restaurante, unde sunt scoici, sunt mai pe sezon aşa", crede o femeie. "Cei care nu respectă legea şi nu se conformează vor suporta consecinţele legii", susţine Mihai Culeafă, vicepreşedinte ANPC.
În Mamaia, spre exemplu, în ultimii ani, numărul spaţiilor improvizate unde se vând diverse produse alimentare a crescut de trei ori. Dacă în 2017 erau până în 20 de astfel de locaţii, în prezent numărul lor depăşeşte 60. Asta chiar dacă legea interzice amplasarea lor în afara zonelor special amenajate. În plus, comisarii atrag atenția că alimentele preparate în astfel de locuri sunt la fel de periculoase ca şi cele expirate.
- Nuntă pe plajă, în România. Taxa de cununie în 2023 şi condiţiile pe care viitorii miri trebuie să le respecte
- De câţi bani ai nevoie pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus, în luna iunie, la un hotel de 3 stele din...
- Stațiuni între două lumi. Cum a decăzut “perla” epocii ceaușiste și lupta pentru renașterea locului care...
"Caşcarabetele sunt structurile construite rapid din aglomerări de materiale de construcţii pe faleze, în general, dedicate activităţii de alimentaţie publică. Noi considerăm această variantă de funcţionare total necorespunzătoare", declară Horia Constantinescu, președinte ANPC.
"Din perspectiva produselor alimentare periculoase, iarăşi există un nivel foarte mare de intransigenţă, fel de fel de coloranţi alimentari care se găsesc în fel de fel de... Ştiu eu, limonade, sucuri răcoritoare. Sunt produse care pot provoca situaţii nedorite", spune Paul Anghel, vicepreşedinte ANPC.
Controale la hotelurile de pe litoral
Nici unităţile de cazare nu scapă de lupa inspectorilor. Iar când vine vorba de nisip şi soare, aceştia promit că vor fi atenți dacă administratorii de plajă lasă 30% din spaţiu liber pentru cei care aleg să nu stea pe șezlong. Până la finalul sezonului estival, 400 de comisari din toată ţara vor lua la pas fiecare stațiune de pe litoral.