Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Stațiuni între două lumi. Cum a decăzut “perla” epocii ceaușiste și lupta pentru renașterea locului care găzduia concursurile de Miss în comunism: “Vor fi plaje fantastice”

Petreceri, festivaluri şi relaxare în hoteluri luxoase. Aşa arăta cândva o vacanţă în sudul litoralului. O zonă care şi-a pierdut turiştii, dar nu şi speranţa. Imagini vechi de 50 de ani arată gloria de altădată a staţiunilor Saturn, Jupiter sau Cap Aurora. Le punem în oglindă cu realitatea de acum, în campania Staţiuni de dezinteres naţional.

de Andreea Filip

la 10.06.2023 , 17:18

Aici a murit o lume. A fost abandonată şi îngropată în gunoaie. Suntem în sudul litoralului. Un loc care, poate surprinzător acum, a arătat cândva aşa. Saturn, 1972. Abia se inaugurase cea mai nouă staţiune cu nume de planetă. Familii întregi se înghesuiau în camping, să guste din bucuria unei vacanţe aici. Hotelurile erau ocupate în mare parte de străini. Veneau din mai până în septembrie, din toată Europa, pentru că vestea tratamentelor vindecătoare din Saturn trecuse graniţele României. Ce găsim azi arată eşecul ultimelor trei decenii. "Nu vine, cine sa vină? Că se sperie. Ştiţi ce mi-au zis nişte turişti?  Ce să vin eu aici, eu vin să mă simt bine, nu să văd paragină şi să-mi fie frică să intru", spune o localnică.

Turişti din toate colţurile Europei veneau în sudul litoralului românesc

Aici e vechea poştă din Saturn. O pată ruşinoasă pe obrazul staţiunii. Iancu Dragu a lucrat la poştă şi îşi aminteşte verile în Saturn. "Am amintiri plăcute că erau fete frumoase. Ceauşescu a adus poloneze, cehoaice, nemţoaice, din toată lumea. Erau concursuri de Miss chiar aici", a declarat Iancu Dragu. Aşa arătau concursurile de frumuseţe, într-o epocă în care corectitudinea politică nu se inventase. Doar cine trecea prin şabloanele acelor ani putea spera titlul de Miss Litoral. Sunt imagini vechi de jumătate de secol, păstrate în Arhiva Naţională de Filme. Azi, locul nici nu mai există. A dispărut la fel ca multe alte clădiri simbolice din sudul litoralului.

Vezi și

Suntem în Jupiter. O staţiune născută la finalul anilor '60, unde veneau chiar şi turişti din Scandinavia. "Toate terasele erau pline, toate hotelurile erau pline. Eu aici m-am născut, fiecare zi din vacanţa mea. A fost frumos o perioadă. După aia a rămas totul în paragină", spune un localnic. Deşi pare greu de crezut, nu. nu suntem într-un spaţiu de depozitare sau într-o ghenă de gunoi improvizată, ci în fosta poştă din staţiunea Jupiter, care a funcţionat până aproape de Revoluţie. Şi totuşi, speranţă există. Ce a pierdut statul, salvează privatul. Aşa apar, printre ruine, oaze de speranţă. Dragoş Dobre a crescut aici şi a investit într-un restaurant unde visează să readucă spiritul de altădată.

"Chiar dacă se face câteodată o reclamă negativă turismului românesc, eu zic că sunt si pe partea asta lucruri frumoase de facut", a declarat Dragoş Dobre. "Acest resort, care are peste 40 de ani, în anul 1985 arăta aşa. Iar acum arată cam aşa, la distanţă de 30 şi ceva de ani. Oaza noastră de verdeaţă şi paradisul verde al litoralului are 2 hectare de grădină", a declarat Rodica Puțintelu, manager resort. Cu speranţă, cu investiţii de milioane de euro şi cu un risc pe măsură, investitorii încep să parieze pe sudul litoralului. Care, pe alocuri, arată şi aşa. "Vegetaţia e totul. E adevărat, e perisabilă, greu de întreţinut, dar ea face toată atmosfera. Iar oamenii vin pe litoral pentru experienţă... Miroase a trandafiri! Simţi, e peste tot. Da, şi mai miroase puţin şi de la aleile astea placate cu pietriş de marmură, pentru că ne-am dorit o grădină în stil italian, am luat şi am făcut handmade aleile cu răşină. d-aia miroase încă a răşină", a declarat Anca Nedea, fost secretar de stat în Ministerul Turismului și proprietar de hotel în Cap Aurora.

Anca Nedea a deschis un hotel modern, cu piscină şi o grădină luxuriantă, în Cap Aurora. Sora mai mică a staţiunilor din sudul litoralului, uitată ani în şir. "În sfarsit a venit timpul Cap Aurora, staţiune în care nu s-a mai investit din regimul comunist, s-a facut zonă de promenadă superbă, lucrările sunt la final, mai trebuie să vină stâlpii de iluminat şi partea de şedere", a declarat Anca Nedea, fost secretar de stat în Ministerul Turismului și proprietar de hotel în Cap Aurora. Şi plajele promit mult, cel puţin în planurile autorităţilor. Până la anul, ar trebui să fie refăcute, cu o investiţie de peste 100 de milioane de euro, mare parte bani europeni. "Vor veni până la nivelul actual al digurilor, iar digurile vor fi prelungite. Vor fi plaje fantastice, cam cum e in zona 3 papuci din Constanţa", mai spune Anca Nedea. Sudul litoralului are toate ingredientele: o istorie glorioasă, natură generoasă, oameni dispuşi să reclădească. Şi poate aşa, în locul unei lumi apuse, va renaşte alta. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Exclusiv Observator » Stațiuni între două lumi. Cum a decăzut “perla” epocii ceaușiste și lupta pentru renașterea locului care găzduia concursurile de Miss în comunism: “Vor fi plaje fantastice”