Ce este portofelul digital şi ce va conţine. Proiectul a fost votat în Parlament şi urmează să fie implementat
Mulţi sau puţini, sau din ce în ce mai puţini, banii îi ţinem deja pe card. În schimb portofelele sunt pline de acte. Ne salvează Comisia Europeană. Pentru un portofel mai aerisit ne recomandă portofelul electronic în care să fie transferate toate actele şi care poate fi accesat de oriunde, oricând. În plus, spun oficialii europeni, datele vor fi protejate la cel mai înalt nivel.
De Ana Grigore la 08.12.2023, 13:07De la documentele pe care le avem zi de zi cu noi, precum buletinul, sau carnetul de conducere, până la certificat de naștere, adeverințe, autorizații sau documente cu date personale de la instituții ale statului. Pe toate le vom găsi într-un singur lor: pe telefonul mobil.
Ce va conține un astfel de portofel digital
Va exista o aplicație, denumită "eID", care va conține toate datele noastre. Procedura pentru a introduce datele în această aplicație va fi una simplă. Spre exemplu, dacă vrem să introducem datele personale de la ANAF, tot ce vom avea de făcut este să transmitem o cerere online către instinuție, mai departe ne va fi un cod unic pe care îl vom introduce în aplicație. Mai apoi, datele noastre vor fi doar la un click distanță.
Acest portofel digital va conține și semnătura noastră electronică,pe care o vom putea folosi atunci când ne conectăm la aplicații online, cum ar fi cele de social media, fără să mai fie nevoie să introducem parola. Inițiatorii spun că datele vor fi protejate la cel mai înal nivel și că nici măcar statul nu va avea acces la ele fără acordul nostru.
De altfel, portofelul digital nu va fi obligatoriu. Votul pentru acest proiect a fost dat ieri în Parlamentul European însă votul final va fi votat în luna februarie a anului 2024. Dacă propunerea va fi aprobată, România va avea la dispoziție doi ani să o implementeze.