Ce salariu are un mecanic de locomotivă în România. Angajaţii CFR ameninţă cu greva generală de la 1 iulie
Se anunţă o vară cu proteste şi blocaje pe calea ferată. Ceferiştii au ieşit astăzi în stradă să ceară salarii mai mari. Altfel ameninţă că vor declanşa greva generală de la 1 iulie. Adică nici trenurile nu vor mai pleca din gări. Mecanicii se plâng că s-au săturat să lucreze în condiţii grele, pe bani puţini, şi să deconteze nemulţumirea călătorilor.
De Greta Neagu la 29.05.2023, 21:16Cea mai mare gară din România arată ca un muzeu de vechituri. "Gara de Nord din Capitală. Priviţi cu ce locomotivă sunt transportaţi călătorii spre Ploieşti! Este veche de 40 de ani. Şi, pe lângă faptul că este ruginită toată, sunt tot felul de improvizaţii făcute la ea", arată Greta Neagu, reporter Observator.
Angajaţii CFR ameninţă cu greva generală
Iar mecanicii s-au săturat de cârpeli. "Nu e ceva cu care să mergi în fiecare zi. Eu acum merg de nevoie. De la Sibiu la Bucureşti să fie 85 de lei mi se pare cam mult. Merg cu maşina şi dau un milion jumate", spune un tânăr.
Problemele i-au scos în stradă pe sindicaliştii CFR Călători şi CFR Infrastructură. "În jur de 300 de protestatari s-au strâns în această dimineaţă în faţa Ministerului Transporturilor să ceară salarii mai mari, dar şi aprobarea unui buget de venituri şi cheltuieli pe 2023. În caz contrar, angajaţii CFR ameninţă cu grevă generală de la 1 iulie", transmite Greta Neagu, reporter Observator.
- Angajaţii CFR amenință că de la 1 iulie vor bloca activitatea pe şine, daca Guvernul nu le mărește salariile
- Val de proteste în România: După profesori, angajații CFR ies azi în stradă să își ceară drepturile. Și...
- Se anunţă două mari proteste, pe lângă cel al profesorilor. Angajaţii CFR ies luni în stradă, iar medicii...
Protestatarii vor salarii mai mari
Lista nemulţumirilor e lungă. Ceferiştii spun că deja, la jumătatea anului, au rămas fără bani de reparaţii şi de achiziţii, ceea ce pune beţe în roate activităţii lor. "Vagoanele sunt vechi, nu există aer condiţionat în vagoane sau dacă există nu face faţă. Vagoanele sunt murdare, sunt nespălate, necurăţate. Lenjerie murdară, veche, distrusă", se plânge un protestatar. "Ceferiştii vor ajunge din nou să fie batjocoriţi şi înjuraţi şi certaţi de către călători, iar ei nu au nicio vină", adaugă o femeie. "Ne-am săturat ca şefi de tren să le dăm tot felul de motive", spune un bărbat.
Şi, nu în ultimul rând, ba poate chiar în primul rând vor salarii mai mari. "Ceferiştii se plâng de faptul că salariile mici îi îndepărtează mai ales pe tineri de acest domeniu. Un debutant câştigă la CFR Călători salariul minim pe economie şi ajunge, odată cu experienţa, undeva în medie la 3.000-3.500 de lei pe lună", adaugă Greta Neagu, reporter Observator.
- Protestatar: Sunt mecanic de locomotivă.
- Reporter: Şi cât câştigaţi pe lună?
- Protestatar: 4.000 de lei. La preţurile care sunt în ziua de astăzi şi costurile de întreţinere, eu zic că e un venit mic.
Pe 26 iunie urmează al doilea protest al ceferiştilor. Dacă Guvernul nu le va oferi soluţii, 1 iulie ar putea fi prima zi de grevă generală.