Cel mai periculos moment al zilei, când razele UV au efect devastator: "Trece prin tot, numai prin metal nu trece"
Riscăm pe pielea noastră la mare! Este vara cu cel mai înalt indice UV din ultimii opt ani. Deja nu mai există ore de vârf. Soarele arde cu intensitate pe parcursul întregii zile, iar turiştii se întorc din vacanţă mai bronzaţi ca niciodată, chiar dacă stau sub umbrele. Medicii atrag atenţia că, fără o protecţie adecvată, creşte riscul cancerului de piele.
De Cristina Niță la 22.08.2024, 21:08La mare, vârful de sezon coincide cu vârful radiaţiilor solare. Pe plaje, turiştii simt cum se ard la propriu, în ceea ce ar putea fi cea mai fierbinte vară din istorie.
Bronzul, un risc pe propria piele
Indicele UV a fost azi la amiază la nivelul 7 din 15 în zona litoralului. Indică un risc crescut şi se recomandă evitarea intervalului orar 10-16 sau folosirea de creme cu factor de protecţie ridicat. Mulţi turişti nu ţin însă cont de sfaturile medicilor şi stau la soare după ce folosesc produse care accelerează bronzarea.
"A fost o vară fierbinte cu multe coduri, atât portocalii şi roşii, mai ales în iulie. Asociate acestor temperaturi maxime, am avut un disconfort accentuat, peste 80 de unităţi. Au fost valori de 67-65 de grade la sol", spune Maria Mirciu, meteorolog.
- Cum se "protejează" românii de razele UV: cele mai bizare răspunsuri, la plajă. Mediciii spun că nici crema cu...
- Este bronzul de munte mai rezistent și mai sănătos decât cel de mare? Concluzia specialiștilor
- De câte ori trebuie reaplicată crema de protecție solară dacă mergem la plajă. "Ne protejăm împotriva...
Razele UV trec prin nori și umbrele
Medicii trag un semnal de alarmă: razele UV afectează pielea chiar şi atunci când cerul este înnorat şi pot trece şi prin umbrela de soare. "Soarele este atât de puternic că trece prin tot, numai prin metal nu trece. Este o iluzie să crezi că o umbrelă, o pălărie sau chiar SPF-ul 50 te protejează de soare. Între 11 şi ora 16 sunt doar UVA cu efect de prăjire", explică Irena Smadea, medic dermatolog.
Bronzul perfect poate ascunde însă arsuri periculoase. Medicii dermatologi spun că, vara acesta, au avut cel mai mare număr de programări în cabinete.
"Vedem cu ochiul liber. Este exact soarele tropical sau soarele pe care-l întâlneam în Egipt. Adică, practic, arsurile pe care le vezi acum în cabinet produse la Marea Neagră sunt similare celor din ţările foarte calde", adaugă Irena Smadea, medic dermatolog.
De aceea, spun specialişti, trebuie să fim atenţi şi în perioada următoare dacă mergem la mare. Vremea va fi frumoasă în următoarea perioadă la malul mării cu temperaturi ce vor depăşi 30 de grade în aer. Soarele va străluci puternic şi nici măcar briza nu ne va răcori.
Statisticile arată că, în România, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele a crescut în ultimii ani. Sunt 15 cazuri la 100.000 de locuitori, iar expunerea la soare este printre principalele cauze.