Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se "protejează" românii de razele UV: cele mai bizare răspunsuri, la plajă. Mediciii spun că nici crema cu SPF 50+ nu poate face minuni

Este alertă de radiații ultraviolete pe litoral! Asta nu îi împiedică pe turişti să stea la plajă chiar şi la prânz, când soarele este cel mai puternic şi dăunător. Medicii avertizează că în ultimii ani nici cremele cu cel mai mare factor de protecţie solară nu mai fac faţă. Iar incidenţa cancerului de piele este în creştere.

de Cristina Niță

la 09.08.2024 , 21:00

Om lângă om. Aşa arată plajele din Eforie în mijlocul zilei, atunci când soarele este cel mai arzător. Turiştii nu se feresc de razele necruţătoare. Nici vorbă de umbrele sau pălării.

Alertă de radiaţii UV pe litoral

  • Reporter: Între ce ore te expui la soare?
  • Turistă: Toată ziua, nu ratăm nimic că venim de la Arad.
  • Reporter: Deci o zi întreagă.
  • Turistă: Ne înroşim, ne protejăm, ne mai dăm cu un iaurt.
  • Reporter: Văd ca v-aţi ars?
  • Turistă: Am crezut că mă protejează aripile (n.r. tatuajul), dar nici-o şansă!
Vezi și

Întrebat cum se protejează de soare, un alt turist răspunde: "Cu bere!"

Pe acelaşi subiect

La prânz, plaja din Eforie Nord este plină de turişti care se expun sub soarele puternic. Iar briza care adie poate masca intensitatea soarelui, dar creşte riscul de arsuri. Indicele UV pe litoral este la valoarea 8 din 15. Valorile peste 6 sunt considerate extrem de periculoase. "La mare vii să te bronzezi", spune însă o turistă.

Şi în Costineşti, în miezul zilei, plajele sunt pline. Turiştii nu ţin cont că soarele este dăunător. "Punem o şapcă în cap, ne dăm cu cremă. Încercăm să ne ascundem la umbrelă. Din păcate m-a prins, dar trece", spune un turist. "Apa ne protejează. Puţină cremă ca să nu ne ia prea tare soarele şi cam atât", zice un altul.

Medicii îi avertizează pe turişti că în miezul zilei se expun la cele mai mari pericole. "Trebuie să înţelegeţi că între orele 10.30 şi 17, când este un indice de tip 8, nu avem decât radiaţie solară care arde pielea corpului. Deci practic este doar infraroşu, produce arsură, nu are nimic benefic pentru piele. Crema nu poate să te protejeze nici de insolaţie şi poate te apără într-o oarecare măsură crema cu 50 plus", explică Irena Smadea, dermatolog.

Românii încep însă să cumpere mai multe produse de protecţie solară. În 2023 au dat peste 100 mil. lei, faţă de aproape 90 de milioane cu un an în urmă. Însă incidența cancerului de piele a crescut dramatic în ultimii ani. Sunt aproape 15 cazuri la la 100.000 de locuitori în ţara noastră. Iar la nivel mondial, estimările arată că una din cinci persoane va face cancer de piele din cauza soarelui.

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Evenimente » Cum se "protejează" românii de razele UV: cele mai bizare răspunsuri, la plajă. Mediciii spun că nici crema cu SPF 50+ nu poate face minuni