"Ceva de groază! În 55 de ani nu am văzut aşa ceva". Mărturia tulburătoare a lui Dan, un român prins în iadul din Italia. 9 oameni au murit înghițiți de ape
S-a dezlănţuit iadul în Italia. Nouă oameni au murit şi peste 13 mii au fost evacuaţi din calea unui ciclon teribil. Furtuna Minerva a lăsat localităţi întregi fără curent, iar drumurile şi căile ferate au fost măturate de ape. Marele Premiu de Formula 1 din weekend a fost anulat. Furtuna se apropie de ţara noastră şi a provocat, de asemenea, inundaţii în Bosnia Herţegovina, Croaţia şi Serbia.
De Redactia Observator la 18.05.2023, 09:00Prizonieri ai apelor. Aşa s-au trezit italienii din regiunile Emilia Romagna şi Marche. Strigătele disperate de ajutor au fost acoperite doar de zgomotul viiturilor din centrul oraşelor.
Localnici: Ajutor! Suntem aici! Ajutor!
Pompier: Sosesc! Sunt aici! Sunt aici!
Localnic: Luaţi-o pe fiica mea. Ajutor!
- Ciclonul care a produs catastrofe în Italia, "unul la o sută de ani". Se îndreaptă spre România şi provoacă...
- Imaginile dezastrului din Italia. Opt oameni au murit, 5.000 de locuitori au fost evacuați: "Este de nerecunoscut...
- Ciclonul care a devastat Europa vine cu viteză spre România. În Italia şcolile au fost închise, iar maşinile au...
Dan Floria, român din Faenza: A venit în câteva minute apa cu o viteză de nedescris. Au fost luate pe sus maşinile care erau în stradă, pomi, tomberoane. Ceva de groază!
Dan locuieşte în Faenza, unul dintre oraşele cele mai afectate. Se consideră norocos pentru că locuieşte la un etaj superior, neînghiţit de puhoaie, chiar dacă acum familia lui e izolată în casă, fără curent electric.
Peste şapte sute de pompieri lucrează de zeci de ore fără oprire
Dan Floria, român din Faenza: Eu în 55 de ani nu am văzut aşa ceva. Aici se văd acoperişurile la maşini. Azi noapte nu se vedeau deloc. Se vede unde s-a retras apa, se vede unde a fost înainte - aproape la etajul doi.
Peste şapte sute de pompieri lucrează de zeci de ore fără oprire. Sute de oameni au fost salvaţi cu elicopterele şi bărcile, după ce toate râurile din Emilia Romagna au ieşit din matcă. Alunecările de teren au făcut şi ele prăpăd. La Ravenna, primăria cere ajutor de urgenţă. 14 000 de oameni trebuie evacuaţi cât mai repede. Iar la Rimini, plaja a fost înghiţită aproape complet de mare.
Dorin Mihai, român din Rimini: Străzile au fost pustii, nu era nimeni pe stradă, lumea era speriată. Nici nu se putea ieşi. Ploile erau atât de intense încît nu puteai ieşi. Prin zonele tropicale vezi ce s-a întâmplat aici.
În Bologna, canalizările nu au mai făcut faţă şi mai multe poduri au fost rupte de torenţi. Piazza Maggiore din centrul oraşului arată dezolant.
Şcolile rămân şi astăzi închise. Mai multe drumuri principale sunt sub ape, iar circulaţia trenurilor a fost deviată pe anumite porţiuni de traseu sau chiar anulată. Primarii din zonele afectate au comparat situaţia cu cea de la cutremurul din 2016 şi au cerut ajutor premierului Giorgia Meloni, aflată în drum spre summitul G7 din Japonia.
Ministerul Român de Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Croaţia
Enzo Lattaca, primar Cesena: Trebuie să rămânem lucizi pentru că situaţia este dezastruoasă. Trebuie să rezistăm în aceste ore. În acest moment, prioritatea absolută este să salvăm oamenii.
Marele premiu de Formula 1 de la Imola, care trebuia să aibă loc în weekend, a fost anulat. Pilotul Charles Leclerc, de la Ferrari, a iniţiat o campanie de colectare de fonduri pentru sinistraţi.
Codul roşu este în continuare în vigoare, iar ciclonul care aduce precipitaţii fără precedent traversează Europa şi se îndreaptă spre noi. Jumătate din continent este sub avertizare de vreme severă, cu ploi abundente şi vânt de peste 120 de kilometri pe oră.
În Bosnia, un întreg sat cu sute de locuitori este izolat după ce nivelul unui râu a crescut cu patru metri peste cota normală, în urma mai multor zile de ploi torenţiale. Localnicilor le-au fost distribuite alimente şi apă potabilă, aduse cu bărcile.
Ministerul Român de Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Croaţia, acolo unde este cod roşu de furtuni şi inundaţii. Mai multe localităţi şi întinse terenuri agricole sunt deja sub apă, al cărei nivel continuă să crească. Situaţia este gravă şi în nordul ţării unde s-au produs alunecări de teren.
Localnic: Este greu, dar încercăm să-i facem faţă. Sperăm că barajele vor rezista.
În Serbia, ploile torenţiale au provocat inundaţii la Novi Sad şi în localităţile vecine, la câteva zeci de kilometri de graniţa României. Pompierii au intervenit pentru a evacua oamenii blocaţi de ape în case sau chiar în maşini.