Controale la dosarele pentru indemnizații de handicap. În Mehedinți, un sfert dintre cei care primesc bani sunt bolnavi închipuiți sau încadrați greșit
Oameni plecați de mulți ani la muncă în străinătate, dar care iau indemnizație de handicap de la statul român. E ceea ce au descoperit reprezentanții Direcției de Asistență Socială din Mehedinți, care spun că un sfert din persoanele cu dizabilități se dovedesc bolnavi închipuiți sau persoane încadrate greșit in gradul de boală. Verificările au început încă din primăvară.
De Cristina Oprea la 20.11.2021, 21:35Comuna Tâmnă, judeţul Mehedinţi. Pe baza unor suspiciuni că nu chiar totul e aşa cum trebuie, DGASPC a cerut aici reevaluarea înainte de termen a persoanelor care primesc indemnizaţii de handicap. Doar că oamenii nici n-au venit la comisie, nici n-au putut fi găsiţi de asistenta socială.
Alina Băloi, reprezentant primărie: Sunt plecate. Nu au fost găsite la domiciliu în momentul în care s-a efectuat ancheta socială.
Iar asta în mare parte şi pentru că mulţi dintre ei au plecat la muncă în străinătate. Recunosc chiar cei de la primărie.
Autoritățile nu știu exact unde sunt oamenii și dacă indemnizația de handicap este luată pe măsura afecțiunilor
- 20.000 de lei de la stat pentru românii care vor să-şi instaleze panouri fotovoltaice. Înscrierile încep în...
- Cum a motivat angajata DSP Suceava vaccinarea "din pix" a colegului ei de birou, care a murit de Covid-19
- Preţul gigacaloriei se dublează: noile tarife propuse de Nicuşor Dan. Cât cresc facturile, la un apartament de 2...
Reporter: Ştiţi şi de câtă vreme sunt plecaţi aceşti oameni, de cât timp nu au mai revenit?
Alina Băloi, reprezentant primărie: Sincer să vă zic, nu ştiu. Că ei mai pleacă, mai vin.
Reporter: Cât încasau lunar?
Alina Băloi, reprezentant primărie: 1360.
Rudele îi apără şi spun că au primit învoire de la autorităţi.
Dacă ea a vorbit acolo, acuma ăştia de la primărie la ce o întorc? De ce o dau la întors?
Cei cu dosare problematice nu vor mai primi indemnizaţiile
Adrian Bidilici, director DGASPC: Grav, să spunem, este că unii dintre ei erau încadraţi pe gradul I cu însoţitor. Când eşti încadrat pe gradul I cu însoţitor, înseamnă că tu stai la pat şi ai nevoie de cineva care să se îngrijească de tine.
Astfel de cazuri au fost descoperite în opt comune din judeţ. Controalele direcţiei au început în primăvară şi au fost deja luate la puricat mii de dosare. Multe dintre ele chiar ale unor medici sau angajaţi ai instituţiilor publice. În cazul lor, scutirea de la plata impozitelor este miza, spun reprezentanţii DGASPC. Potrivit legii, prestaţiile sociale nu pot fi plătite persoanelor cu dizabilităţi care nu locuiesc efectiv pe teritoriul ţării. Mai mult, bolnavii au obligaţia să anunţe dacă îşi mută domiciliul chiar şi într-un alt judeţ.
În paralel cu verificările dosarelor, conducerea DGASPC a schimbat membrii comisiei de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi.