Crăciunul pe rit vechi în Tulcea începe la biserică. Ce simbolizează culorile de pe portul tradiţional: "E o ţinută specială"
Zi importantă pentru creştinii pe rit vechi. Peste un milion de oameni din România, cu precădere lipoveni, ucraineni, moldoveni şi sârbi, sărbătoresc Crăciunul. În Tulcea, ziua începe în port tradiţional, la biserică, pentru că sărbătoarea este, în primul rând, una a credinţei. După slujbă, lipovenii merg spre case unde întind mese bogate în familie şi ţin obiceiuri vechi de secole.
De Andreea Filip la 07.01.2024, 19:35Nu există familie de ruşi lipoveni din Jurilovca, care să nu-şi înceapă ziua de Crăciun la biserică. Portul lor tradiţional este spectaculos prin culoare. De la rochiile lungi, la aşa numita shalka de pe cap. Verdele simbolizează speranţa, albastrul este culoarea specifică locului, iar roşul înseamnă viaţă.
Femeie: E basmaua, e brâul. E o ţinută specială pentru biserică, nu o mai îmbrăcăm în altă parte.
Femeie: La noi constă în sărbătoare, nu cu Moş Crăciun. Se vine la biserică de cu seara, dimineaţa.
După slujbă, paşii credincioşilor se îndreaptă spre casă
- Crăciun pe rit vechi în Rusia. Vladimir Putin a ţinut un moment de reculegere în memoria militarilor omorâţi pe...
- Cum petrec peste 1 milion de oameni Crăciunul pe rit vechi. Tradițiile și obiceiurule respectate cu sfințenie an...
- Reţetele vechi cu care Luminiţa nu dă greş niciodată. Sute de turişti îi calcă pragul în gospodăria sa din...
După slujbă, paşii credincioşilor se îndreaptă spre casă, unde masa în familie este sfântă. Dacă de celelalte bunătăţi se mai pot lipsi, peştele nu lipseşte niciodată de pe masa de Crăciun.
Emilia Halcă, gazdă: Lipovenii pregătesc mese nu numai pentru familie, pentru invitaţi, fac să fie, să se sature lumea daca e nevoie dăm şi la pachet.
Alina Halcă, lipoveancă: E foarte emoţionant, noi am fost privilegiaţi de mici pentru că am sărbătorit de 2 ori Crăciunul şi pe rit nou şi pe rit vechi, că la grădiniţă se sărbatorea pe rit nou.
Bucuria în familie este întregită de copiii care vin cu colindul
Bucuria în familie este întregită de copiii care vin cu colindul. Este un singur cântec ce se învaţă din generaţie în generaţie. Iar tradiţia spune că se cântă doar în faţa unei icoane.
Tatiana, colindător: E un colind foarte special şi religios pentru că atunci când te duci să colinzi la cineva acasă, oamenii se bucură.
Peste 16.000 de oameni fac parte din cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din Dobrogea
De 17 ani, Corul Juraveli este inima comunităţii.
Reprezentanta Corului Juraveli: Bucuria de a putea să colindăm nu se poate descrie în cuvinte, deci simţim aşa cu tot sufletul nostru slav.
Peste 16.000 de oameni fac parte din cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din Dobrogea. După Crăciun, oamenii se pregătesc din nou de petrecere. Săptămâna viitoare vine Anul Nou pe rit vechi.