Video Cum petrec peste 1 milion de oameni Crăciunul pe rit vechi. Tradițiile și obiceiurule respectate cu sfințenie an de an de sârbii din România
Sârbii din România sărbătoresc, astăzi, Crăciunul pe rit vechi. În Banat, unde se află cea mai mare comunitate de sârbi din ţară, mii de credincioşi merg la biserică, iar apoi celebrează în familie şi îi aşteaptă pe cei dragi cu masa plină de bunătăţi. De altfel, tradiţiile slave sunt păstrate cu sfinţenie, astfel că în Ajun, au primit cu drag colindători.
"Aruncăm pentru că aşa e obiceiul. Naşterea Domnului, iesle sau cum se spune pe la români. La noi, la sârbi, Naşterea Domnului şi se pune paie pe jos".
Sava Glișici locuieşte în satul Diniaş, din judeţul Timiş, şi în fiecare an, în seara de Ajun, îi aşteaptă pe cei dragi cu masa plină de bunătăţi.
Sava Glișici, proprietar Restaurant: La noi, obiceiul este să aşteptăm colindătorii in seara de Ajun cu produse tradiţionale, fasole de post, sunt macaroane sau tașcute, cum spunem noi, cu nuca sau cu mac.
Tradițiile respectate an de an de Crăciunul pe rit vechi.
- Pentru mii de români, sărbătorile de iarnă abia acum încep. Cum petrec Crăciunul sârbii din România şi...
- Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit de cei aproape 4.000 de sârbi care locuiesc în Timişoara. Tradiţiile şi...
- Există viaţă şi după Crăciun. Cum poţi obţine bani pentru bradul natural pe care l-ai avut în casă de...
De pe masa cu bunătăţi nu lipseşte nici colacul, care în ziua de Crăciun se rupe şi se împarte tuturor.
Tradiţiile se respectă şi în oraş. În seara de Ajun, sârbii se adună la biserică, unde se aprinde un foc uriaş din lemn de stejar.
Iulia Pop, reporter Observator: Bucurie mare pentru sârbii din Timişoara. Va fi un an bun, cel puţin asta prevesteşte Badnjak-ul, jarul aprins în ajunul Crăciunului pe rit vechi. Flăcările sunt înalte şi sunt multe scantei, semn de belşug şi sănătate.
Localnic: "În Banat încercăm să le păstrăm poate chiar mai tradiţional decât în Serbia."
La Arad, zeci de credincioşi s-au adunat, aseară, în curtea bisericii pentru a începe sărbătoarea. Şi ei au stat la foc, menit să alunge răul de peste an.
Neboișă Popov, preot: Noi ne întreţinem aici, credincioşii, unii cu alţii, ne felicităm iar tot în acest timp se serveşte câte o gustare de post, un ceai cald, ne întreţinem timp de o oră.
După slujbă, credincioșii au primit mâncare de post, printre care fasole bătută sau plăcinte, urmând să se întoarcă la casele lor.
Femeie: Mergem acasă, aşteptăm colindătorii, luăm cina în familie şi a doua zi, dimineaţă venim la biserică.
La Pojejena, în Caraş Severin, în Ajun, de cum se lasă seara, la ușile creștinilor sosesc colindătorii. Tradiția spune că cei ce colindă să fie cinstiți obligatoriu cu răchie fiartă cu miere, nuci, mere, bani și dulciuri pe lângă. În România, peste 1 milion de cetățeni sărbătoresc azi Crăciunul, printre care rușii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii și sârbii din Banat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰