Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cu cât se vinde acum un litru de borș moldovenesc. Ingredientul care dă savoare ciorbelor are nevoie de 4 zile ca să fie bun de consumat

Moldova se laudă că are bun gust. Borşul moldovenesc care dă gust ciorbelor încă de la 1900, folosit şi ca ingredient secret în deserturi, a ajuns pe lista selectă a preparatelor cu atestat tradiţional. Un cuplu din Iaşi a lucrat ani la rând la reteţa perfectă, care s-a dovedit şi pe placul comisiei de la Minsterul Agriculturii care a aprobat zeama acră.  

De la 02.03.2023, 20:38
WhatsApp
Vezi și:

Mihaela Mihăilă: Principalul lucru este apa. Este tărâţa, cimbrul, leuşteanul. În aceste butoaie pregătim huştele pentru a da fermentaţia borşului.  

Cu cât se vinde acum un litru de borș moldovenesc

O tradiţie culinară pe care Mihaela şi Dumitru Mihăilă o duc mai departe într-o fabrică de borş dintr-o comună de lângă Iaşi. Prepară zeama acră după o reţetă din secolul trecut.

Dumitru Mihăilă: Punem tărâţa, o înmuiem cu apă, o amestecăm manual. După ce s-a omogenizat, intră în procedeul de opărire. O aerăm pentru a nu se face cocoloaşe, cel puţin de două ori pe zi.

Pe acelaşi subiect

Un litru de borş are nevoie de patru zile de pregătire până ajunge gata să de îmbuteliat. Soţii Mihăilă nu se lăcomesc - vând litrul cu un leu şi 40 de bani.

Mihaela Mihăilă: Borşul cu cimbru şi leuştean este atestat tradiţional. Ne-a ajutat lucrul acesta. Este o dovadă şi o certificare a faptului că facem ceva bun, natural, fără chimicale.  

Este ocazia să aflăm şi un mare secret al gospodinelor. Borşul este un înlocuitor perfect al laptelui, folosit şi pentru cornuleţe foarte fragede.

Patiseri: Borşul este ingredientul principal. ingredientul secret. Le face mai fragede, da. Au succes în tot timpul anului, nu doar de post.

Alături de borşul moldovenesc, în topul preparatelor româneşti atestate tradiţional figurează şi mai multe tipuri de carne afumată după reţete locale.

Andrei Podeanu, administrator afumatoare: Avem slăninuta care este extraordinar de buna. E pusă sare şi ţinută la baiţ, undeva 2 zile jumatte maxim şi apoi afumata la temperatură.  Al doilea produs este pastrama de porc, care stă la bait 2 zile si jumatte şi pe langa sare mai punem şi cimbru. 100% tradiţional, cum le făcea mamaia de când sunt eu mic.

Roxana Florea, direcția Agricolă Iași: Avem la nivelul judeţului Iaşi avem atestate 21 de produse de la 10 producători. Anul acesta urmeaza sa atestam inca patru produse traditionale. În viitorul apropiat vom atesta două prodese pe baza de peste, anume o zacusca de peste si o pasca. 

Peste 700 de produse tradiţionale sunt atestate în România. carton Cele mai recente sunt pâinea cu cartofi, zacusca de păstrăv şi dulceaţa de smochine.

Clara Mihociu

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate. ...

bors moldovenesc iasi
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025