Video Din joacă, doi soţi din Iaşi au dat lovitura în afaceri. Produc câte 50 de tone în fiecare lună
Borşul tradițional moldovenesc are atestat și ajunge peste hotare. Doi tineri din Iaşi se laudă cu singurul borş atestat din țară, îl produc după o rețeta veche, cu ingrediente simple. Gustul "de acasă" este la mare căutare. De altfel, tot mai mulți producători locali caută sa își ia atestat pentru produsele tradiționale pe care le fac - credibilitatea este mai mare și creşte vânzarea, spun ei.
Povestea borșului tradițional moldovenesc cu busuioc și leuștean a început pentru un cuplu din Iaşi în 2016. Ceea ce părea la început o joaca s-a tranformat rapid în afacere.
Preparatul a obținut atestat de produs tradițional în urmă cu doi ani
Dumitru Mihăilă - administrator fabrică de borş: În Moldova, borşul este felul 1 principal care nu lipseste de pe masa moldovenilor. Este un produs foarte complex cu multe vitamine. E un produs, care într-adevăr este apreciat în special în zonelele din Moldova, şi nu numai, şi în Bucureşti, dar şi peste hotare.
Dacă acum şapte ani produceau zece tone de borş pe lună, acum producția a crescut de cinci ori. De mare ajutor a fost şi faptul că preparatul a obținut atestat de produs tradițional în urmă cu doi ani. Iar acum comenzile apar inclusiv din Germania, Anglia, Italia şi Spania.
- Soluția găsită de cei care nu mai vor muncă de acasă, după 3 ani de pandemie. Afacerea a explodat
- Afacerea de sezon pentru care producătorii se pregătesc şi cu câteva luni înainte: "Este forfotă mare"
- "Am clienţi din toată lumea. Şi în China, şi în Austria dau". Afacerea lui Dumitru merge ca pe roate, cu un...
Gabriela Mihăilă - administrator fabrică de borş: A fost un procedeu de durată, deoarece trebuie o dovadă a faptului că borşul este din vechi strămoşi ne-a ajutat lucrurl acesta, pentru că este o dovada a faptului ca facem ceva bun, natural, fără chimicale
Boşul, folosit chiar şi în deserturi
De altfel produsul este nelipsit din bucătăriile românilor şi este ingredient special şi la anumite deserturi.
Bucătăreasă: Borşul este ingredientul principal, ingredientul secret.
Și Andrei se poate lăuda cu doua preparate atestate ca fiind tradiționale, ultimele atestate date de altfel În Iaşi: pastramă şi slănina afumată, după rețete vechi din 1800.
Andrei Podeanu: Ne ajută foarte mult, e vorba de notorietate şi costurile sunt reduse, si noi nu suntem nevoiti sa crestem pretul produsului. Al doilea este ca participam şi suntem invitaţi la tot felul de evenimente de genul atestării produselor traditionale şi mai mult de atat e vorba efectiv de clientii care văd si gustă.
La Iasi deja au primit atestare 21 de produse în ultimii ani, iar alte două sunt în curs de primire a atestatului.
Roxana Florea, direcția Agricolă Iasi: La nivelul judeţului Iaşi avem 21 de produse, de la 10 producători. Cel mai greu lucru, ca să obţii atestatul este reţeta şi din acest motiv foarte mulţi producători renunţă pe parcurs
Peste 700 de produse tradiţionale sunt atestate la noi în ţară. Cele mai multe sunt făcute din carne şi lactate. Printre ultimele intrate în clasament sunt pâinea cu cartofi, zacusca de păstrăv şi dulceaţa de smochine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰