Cum a eşuat cel mai mare miting din Bucureşti. Singurul protestatar prezent în Piaţa Constituţiei era chiar organizatorul
Marele miting programat azi în Bucureşti s-a dovedit un eşec pentru organizator, un apropiat al senatoarei independente Diana Şoşoacă. În Piaţa Constituţiei, acolo unde erau aşteptaţi 5 mii de oameni şi sute de utilaje, a ajuns un singur fermier, cu un singur tractor, şi acela pe platformă. Transportatorii nu au participat pentru că n-au vrut ca mişcarea lor să fie politizată. În mai multe oraşe, ei au ieşit azi din nou în stradă.
De Cristina Filip la 21.01.2024, 19:34Ora 6 şi jumătate dimineaţa. Aşa cum era stabilit, Jandarmeria s-a mobilizat pe şoseaua Alexandriei pentru a prelua fluxul de tractoare şi camioane. Numărătoarea s-a oprit însă repede - un singur tractor a fost adus. Iar în faţa Parlamentului au ajuns mai mulţi poliţişti şi jandarmi decât protestatari.
Reporter-Petre Mircea Bogdan, organizator: - Practic sunteţi protestatarul cu numărul unu. Ce se întâmplă cu toţi oamenii?
- Nu sunt protestatar, sunt organizatorul.
Filmul unui miting eşuat
- Un singur tractor în Piaţa Constituţiei, unde erau aşteptaţi 5.000 de oameni cu 200 de utilaje. Explicaţiile...
- Ce au păţit protestatarii care au blocat cu trei tractoare autostrada Bucureşti-Ploieşti. Sute de şoferi,...
- Protestul fermierilor şi al transportatorilor, în Piaţa Constituţiei: doar un TIR şi un tractor, până acum....
Situaţia nu s-a schimbat nici după prânz.
Cristina Filip, reporter Observator: Dintre cele 200 de utilaje care au primit aprobare pentru protest, un singur tractor a ajuns în Piaţa Constituţiei. Iar dintre cele 5.000 de persoane au anunţat că vor participa, au veni în piaţă mai puţin de 10. Niciuna din rândul fermierilor sau transportatorilor.
Organizatorul, un avocat care a depus cerere de adeziune la partidul Dianei Şoşoacă, dă vina pe prefect pentru eşecul protestului.
Petre Mircea Bogdan, organizator: În acest moment, în spatele meu în dreapta şi în stânga nu se află nimeni. A reuşit să transmită foarte bine că acest protest va fi politizat de diverşi actori politici.
Fermierii veniţi din toată ţara spre Bucureşti, opriţi la Afumaţi, n-au vrut să se alăture.
Cristina Filip, reporter Observator: În cea de-a 13-a zi de protest câteva zeci de camioane sunt în continuare la intrarea în capitală în zona Afumaţi. Nu intră în bucureşti ci îşi continuă mitingul în zona centurii, claxonează şi merg cu viteză redusă.
Mulţi dintre transportatorii strânşi lângă Capitală încă de săptămâna trecută s-au întors acasă. Cei rămaşi solicită Guvernului să îi asculte.
Mihai Bordei, fermier: Ar trebui să facă ceva cu cerealee care ajung în ţară pentru că cerealele noastre nu ne acoperă cheltuielile. Că dacă nu ne ie cheltuielile amanam ratele şi nu o să avem cu ce să le plătim.
Protestul din Piaţa Constituţiei este aprobat până marţi, inclusiv.
În Craiova, protestatarii au reuşit să dea peste cap tot traficul după ce au ajuns cu utilajele până în centrul oraşului. Iar în Iaşi, peste 100 de fermieri au blocat complet drumul de intrare în oraş. Faţă de zilele trecute, au lăsat acasă utilajele grele şi au venit la miting cu maşinile mici.
Fermier: Să avem acciză la motorină nu un leu 50 să dea 3 lei 4 lei că nu ne plimbăm cu mașinile pe stradă, facem agricultură, producem hrană.
Fermierii le-au trimis o scrisoare oficială preşedintelui şi premierului, în care solicită ca situaţia lor să fie discutată şi la Bruxelles.