Cutremurul de 5,7 de marţi, cel mai puternic din Gorj în ultimii 100 de ani. Un seismolog explică de ce a produs daune
Cutremurul puternic de 5,7 pe scara Richter care a avut loc în Gorj astăzi a venit la doar o zi după un alt cutremur de 5,3 în aceeași zonă. În general, atunci când vorbim despre seismele din țara noastră discuția se axează pe zona Vrancea, dar ultimele evenimente din Oltenia ne arată sunt mai multe zone cu potențial seismic la care ar trebui să fim atenți. Seismologul Dragoș Toma a explicat pentru Observator detaliile cutremurului de azi, dar și de ce acesta a produs daune
De Redactia Observator la 14.02.2023, 17:46"Cu toții știm că există cutremure puternice în zona Vrancea, acolo chiar sunt cutremure mult mai puternice decât cel de astăzi. Dar, poate mai puțini dintre noi își amintesc cutremure puternice cum a fost cel din 1991 din Banat sau cutremurul din zona Făgăraș-Câmpulung sau din Crișana-Maramureș. În această zonă se cunoștea că se puteau produce seisme, vorbesc despre zona Târgu Jiu. Au fost cutremure și în trecut, nu atât de puternice pe cât a fost cel de acum. A fost un cutremur puternic în 1943, de 5,2, sau 1963. Totuși, cutremurul care tocmai a avut loc, de 5,7 pe scara Richter, la o adâncime de 6,2 kilometri a fost cel mai puternic din ultima 100 de ani din câte știm.
Ne-a luat și pe noi prin surprindere. Nu ne așteptam să aibă loc un cutremur puternic la doar o zi de la un alt cutremur puternic. Totuși, acest lucru în seismologie este un lucru normal. Sperăm să nu fie mai mare de 6 și nu vă pot spune dacă ne așteptăm sau nu la un alt cutremur și mai puternic. Cert este că și acesta a avut două replici peste 3 ca magnitudine. Sperăm că pământul se așează și nu va mai genera un cutremur și mai puternic și asta deoarece chiar și la 5,7 pot apărea daune semnificative.
În anumite circumstanțe, cutremurele pot declanșa alte cutremure în zona mai îndepărtate. Nu este totuși foarte clară corelația între cutremurul din Turcia, aflată pe falia sud-anatoliană, și cutremurele de la noi. Ar putea fi o coincidență. Faptul că există zone seismice nu doar în Vrancea ci și în Târgu Jiu era deja o certitudine.
Există o diferență destul de mare între cutremurele de suprafață și cele de adâncime. Seismele de suprafață au această caracteristică, pot produce daune însemnate chiar și la magnitudini mai mici, de obicei în zona epicentrală, pe o rază de aproximativ 50 de kilometri în jurul focarului cutremurului. Astfel că la 5,7, seism de suprafață, este normal să vedem zidărie căzută și panică", explică seismologul Dragoș Toma