Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nou cutremur în Gorj, marţi, 14 februarie: A avut o magnitudine de 5,7 şi s-a produs la 6,2 km adâncime. Cinci replici, una de 4,2

Un nou cutremur azi în România, 14 februarie 2023. Potrivit Centrului Seismic Mediteranean, la ora 15.16 s-a produs un cutremur de 5,7 Richter (iniţial evaluat la 5,8), în apropiere de Târgu Jiu. Ulterior, INFP a anunţat că seismul semnificativ a avut o magnitudine 5.7 şi s-a produs în Gorj, la adâncimea de 6,2 km. A fost resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. Seismul de marţi a fost urmat de cinci replici, cu magnitudini între 2,8 şi 4,2 pe Richter. Un grup operativ de monitorizare a sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă a fost activat la MAI. 

de Redactia Observator

la 14.02.2023 , 18:29

Cutremurul de azi, mai puternic decât cel de luni, a avut magnitudinea de 5,7 şi s-a produs tot în Gorj. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat iniţial că s-a produs la 40 de km adâncime, apoi, a revenit la ora 16.00 cu un update prin care spune că s-a produs la o adâncime de 6.2 km. La ora 17.24 a avut loc în Gorj o nouă replică puternică a cutremurului, aceasta a avut magnitudinea de 4,2.

Vorbim despre cel mai puternic cutremur din ultimii cinci ani produs în România. În doar 15 minute a fost urmat de două replici. Au urmat momente de panică, mai mulţi oameni au fugit în stradă şi au sunat la 112.    Pe rețele de socializare au început să curgă fotografii și imagini din ţară cu urmările cutremurului din Gorj: oameni speriaţi, avarii la maşini, fisuri în pereţii clădirilor, tencuială căzută, bucăți desprinse din fațadele clădirilor vechi.

Raed Arafat: Au urmat cinci replici ale cutremurului din Oltenia. Nu avem victime

Articolul continuă după reclamă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, marţi, că s-au produs cinci replici ale cutremurului din Oltenia, care a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter.

Pe acelaşi subiect

"După cum deja cunoaşteţi, astăzi la ora 15,16 s-a produs în Oltenia, judeţul Gorj, un cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7 la o adâncime corectată de 6,3 kilometri, urmat până acum de cinci replici produse în aceeaşi zonă, cu efecte diferite în diferite judeţe. Cel mai important lucru - până acum nu avem victime şi nu avem efecte grave", a spus Raed Arafat, într-o conferinţă la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

Seismul din Gorj urmat de 5 replici, cea mai mare a avut magnitudinea de 4,2

Un nou cutremur mediu, cu magnitudinea 4,2, s-a produs marţi, la ora 17:24, în Oltenia, judeţul Gorj, la adâncimea de 15 kilometri, conform INFP.  Celelalte replici au avut magnitudini între 2,8 şi 4,2 pe Richter.

Observator

Turla bisericii din Arcani, în pericol de prăbuşire. Tavanul cinematografului din mall, deteriorat 

Turla bisericii din Arcani este în pericol de prăbuşire, în urma cutremurului de 5,7 produs, marţi, în judeţul Gorj. În aceeaşi localitate, mai multe persoane au semnalat ţigle căzute de pe imobile. De asemenea, tavanul cinematografului din mall s-a deteriorat. Peste 30 de apeluri la 112 au fost înregistrate în judeţul Gorj.

Turla bisericii din Arcani, judeţul Gorj, este în pericol de prăbuşire. În imagini se vede cum clădirea veche are fisuri mari, iar unele părţi din tencuială s-au desprins. În aceeaşi localitate, mai multe persoane au semnalat că au căzut ţigle de pe case. "Cel puţin 100 de ţigle mi-au căzut de pe casă", a afirmat o femeie.

Totodată, tavanul cinematofrafului din mall-ul din Târgu Jiu s-a deteriorat, iar mai multe coşuri de fum de la Primărie s-au prăbuşit.

Observator

Decuplări la alimentarea de servicii generale la Sucursala Electrocentrale Rovinari. Verificări urgente la poduri

Complexul Energetic Oltenia (CEO) anunţă, marţi, că, în urma cutremurului de 5,7 pe scara Richter, au existat decuplări la alimentarea de servicii generale la Sucursala Electrocentrale Rovinari. Conform sursei citate, realimentarea a fost reluată în 20 de minute prin recuplarea transformatoarelor, iar grupurile energetice au rămas în paralel pe toată perioada şi protecţiile au funcţionat corect.

"În Sucursalele Electrocentrale Turceni şi Işalniţa, precum şi în carierele miniere din cadrul CE Oltenia nu s-au înregistrat probleme în exploatare", se arată într-un comunicat al CEO. În acelaşi context, Direcţia Regională Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova anunţă verificări urgente la poduri. "Directorul Regional al DRDP Craiova, Călin Cosmin Petruţ, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremur", se arată pe pagina de Facebook a DRDP Craiova. 

Urmările cutremurului din Gorj: avarii la clădiri și mașini, oamenii au ieșit în stradă

Mai multe avarii s-au produs la clădiri și mașini în urma cutremurului cu magnitudinea 5,7 produs marți în Gorj. Cel puțin o mașină a fost avariată după ce bucăți dintr-o clădire din Tg. Jiu s-au desprins în timpul cutremurului. Alte bucăți de tencuială au căzut din alte clădiri, iar autoritățile din Gorj au fost solicitate să intervină. Numeroși locuitori din localitățile aflate în apropiere de epicentru au ieșit în stradă.

20 de apeluri la 112 în Gorj. Clădiri fisurate, tencuială şi ţigle căzute de pe clădiri 

Pompierii din Gorj au primit, marţi, 20 de apeluri la 112 de la persoane carte semnalau probleme provocate de cutremur. "Cele mai multe apeluri au fost primite la ISU Gorj. Apelanţii sesizează diverse pagube (fisuri, căderi ţigla de pe acoperiş). Pentru eficientizarea misiunilor de recunoaştere derulate în teren, ISU Gorj a suplimentat echipajele din tura de serviciu cu cel aflat în turele libere, din 3 subunităţi", a transmis IGSU.  Până la această oră nu sunt informaţii cu privire la persoane care să fi suferit vătămări.  Totodată, IGSU precizează că nu există situaţii de pericol pentru populaţie.

Atacuri de panică în Hunedoara. 22 de persoane s-au evacuat dintr-un imobil fisurat în Mehedinţi 

Mai multe persoane din judeţul Hunedoara au sunat, marţi, la 112 după cutremurul de 5,7.  Oamenii au suferit atac de panică. De asemenea, în judeţul Mehedinţi s-au înregistrat două apeluri la 112, iar 22 de persoane s-au evacuat dintr-un imobil fisurat.

"Ca urmare a seismului înregistrat în cursul zilei de astăzi, până în acest moment în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate două apeluri care au semnalat efecte ale cutremurului în două localităţi. Primul apel semnala faptul că în oraşul Baia de Aramă pe un bloc ANL câteva ţigle sunt în pericol de cădere", a transmis ISU Mehedinţi.

Sursa citată a precizat că cel de-al doilea apel semnala fisuri în pereţii unui imobil social din municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde 22 de persoane s-au autoevacuat. "Pentru verificare celor sesizate echipaje operative de pompieri din cadrul Gărzii Baia de Aramă şi Detaşamentului Drobeta Turnu-Severin s-au deplasat în teren", a mai transmis sursa citată.

Şi la ISU Hunedoara s-au înregistrat apeluri la 112. "În acest moment, echipele de intervenţie de la nivelul fiecărei subunităţi ale I.S.U. Hunedoara se află în misiune, pe teren, fiind prealertate toate subunităţile de intervenţie, care efecuează misiuni de monitorizare a situaţiei. La numărul unic de urgenţă 112 au fost înregistrate, până acum,  11 apeluri de urgenţă (Deva -1, Hunedoara-1, Vulcan – 9), prin care se semnala atacuri de panică ale cetăţenilor pentru care s-a apelat", a transmis ISU Hunedoara.

Sursa citată a precizat că nu sunt informaţii, până la acestă oră, care să indice eventuale pagube materiale sau tehnologice, iar situaţia este monitorizată în continuare.

Cutremurul de azi s-a resimțit şi la Arad, București, Craiova și Cluj

Seismul vine la nici 24 de ore după producerea unui alt cutremur, cu magnitudinea 5,2, în aceeaşi regiunela o adâncime de 13,2 kilometri. Datele iniţiale ale Centrulului Seismologic Euro-Mediteranean arătau că seismul ar fi avut magnitudinea de 5,8. Cutremurul a fost resimţit din nou în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Capitală. Cu o zi în urmă, un cutremur de 5,2 s-a produs în judeţul Gorj şi a avut patru replici în mai puţin de o oră. 

"În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrad, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov", a transmis iniţial INFP.

Cutremurul de azi din Gorj a fost urmat de 2 replici

Cutremurul cu magnitudinea 5,7, produs marţi după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 şi 3,4 pe Richter, potrivit Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cea mai importantă replică, de 3,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 15:29, la adâncimea de 5 km, respectiv la 101 km sud-vest de Sibiu, 103 km nord-vest de Craiova, 133 km vest de Piteşti, 169 km est de Timişoara şi 181 km sud de Cluj-Napoca.

Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea de 3,4 şi s-a produs la adâncimea de 10 km, la 100 km nor-vest de Craiova, 110 km sud-vest de Sibiu, 138 km vest de Piteşti, 167 km sud-est de Timişoara, 187 km sud-est de Arad şi 189 km sud Cluj-Napoca.

IGSU: Echipele operative vor fi trimise în teren în misiuni de recunoaştere după cutremurul din Gorj

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, marţi, după producerea unui nou cutremur semnificativ, de 5,7 pe Richter, în Oltenia, Gorj, că până la acest moment nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, iar echipele operative vor fi trimise pe teren în misiuni de recunoaştere.

"Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din judeţele unde seismul a fost resimţit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere. Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte, în timpul şi după producerea unui seism, pot fi găsite aici", arată sursa citată.

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă), precizează IGSU.

Cutremur în Gorj. Verificări la toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremur

Toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremurul care a avut loc marţi în Gorj. "Directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruţ, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremur", a anunţat Direcîia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova.

Grup operativ de monitorizare a sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, activat la MAI după cutremurul din Gorj

Premierul Nicolae Ciucă a dispus activarea unei grupe operative pentru monitorizarea sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, în cadrul centrului de coordonare din Ministerul Afacerilor Interne, în urma cutremurului produs, marţi, în zona Oltenia. Potrivit unui comunicat al Guvernului, marţi, prim-ministrul a purtat discuţii cu şeful DSU, Raed Arafat, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, pe acest subiect.

"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o discuţie telefonică cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs, astăzi, în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităţilor necesare pentru gestionarea situaţiei şi pentru coordonarea acţiunilor de sprijin. În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, în cadrul centrului de coordonare din minister", se arată în comunicat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Nou cutremur în Gorj, marţi, 14 februarie: A avut o magnitudine de 5,7 şi s-a produs la 6,2 km adâncime. Cinci replici, una de 4,2