De la blocuri gri, la galerii în aer liber. Chipul lui David Popovici, pictat timp de 10 zile pe un bloc de 9 etaje din Bucureşti
Performanţele lui David Popovici au devenit operă de artă. Pe un bloc din Bucureşti, mai mulţi artişti au realizat cel mai mare desen mural ce îl ilustrează pe campion. Festivalul de artă urbană vrea să transforme blocurile gri din oraş într-o galerie în aer liber. Nu toţi bucureştenii sunt însă încântaţi de idee.
De Redactia Observator la 16.11.2023, 20:51Chipul campionilor, pe toate blocurile. Cel mai popular desen mural din Capitală are 300 de metri pătraţi şi îl ilustrează pe David Popovici. Şatran şi Biex, doi artişti din Bucureşti, au muncit zece zile la capodoperă cu sute de sprayuri şi zeci de kilograme de vopsea.
CAGE, managerul artistilor: Folosim foarte multe sprayuri pe bază de vopsea pentru suprafeţe de genul acesta, asa de mari, folosim şi vopsele lavabile pentru zone mari. E foarte greu să reuşeşti să transpui o persoană şi chiar să iasă şi să fie el, să semene, cât de cât. Eu cred că îi place ce am facut.
Dovadă că i-a plăcut e faptul că David Popovici a dat share desenului pe Instagram. De pe Soseaua Ştefan cel Mare, tinerii care vor să schimbe la faţă clădirile gri s-au mutat pe Bulevardul Mihai Bravu.
Artiştii şi-au mai arătat măiestria şi pe trei centrale termice
Mădălina Iacob, reporter Observator: Proiectul artiştilor români a pornit în anul 2018 şi a fost inspirat din teoria ferestrelor sparte. Mizeria aduce dupa ea mizerie. Iar o clădire cu ferestre sparte va avea în scurt timp din ce în ce mai multe ferestre sparte. Asa că artiştii români s-au gândit să înfrumuseţeze din ce în ce mai mulţi pereţi gri din Bucureşti tocmai pentru a nu fi vandalizate aceste spaţii.
Liviu Zorila, organizator: Oamenii sunt întotdeauna circumspecţi la început, când văd nişte schele şi nişte băieţi cu sprayuri pe pereţi, întotdeauna ridică o sprânceană, dar sută la sută în cazuri, oamenii au fost încântaţi de ce a ieşit când s-au dat schelele jos.
Nu toată lumea e încântată de proiect
Doar că frumuseţea e în ochii privitorului.
Tânăr: Mie imi place, decât să vedem tot felul de desene pe pereţi, mai urâte, uite şi aici, este mult mai ok. Normal că ne înveselesc decât ăa vedem blocuri gri şi să fie aşa rece şi închis.
Femeie: Nu mi se par frumoase! Când circuli, îţi sar în ochi, când mergi cu maşina. Mie nu îmi plac. Mai bine ar face blocurile astea mai curate, mai frumoase. Ia uitaţi-vă bucata aia ce urâtă e.
Există şi o faţă mai puţin demnă de admiraţie a desenelor pe clădiri. Cei care desenează fără autorizaţie pot fi amendaţi cu până la 6 mii de lei prin legea Graffiti, promulgată anul trecut.