Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum vrea Primăria Capitalei să lupte împotriva consumului de droguri în şcoli. Trei măsuri pregătite şi un model preluat din Islanda

Primăria Bucureştiului schiţează planul de luptă împotriva consumului de droguri în şcoli. Agenţie locală Antidrog, spital pentru dependenţi şi programe de prevenire pentru familii. Iar pentru a-i ţine pe elevi departe de substanţele interzise, adoptă modelul Islandei, care are rezultate remarcabile în domeniu.

de Andreea Milea

la 13.01.2025 , 20:59

Agenţia Locală Antidrog va funcţiona până la vară promite primarul general Nicuşor Dan şi se va inspira din metodele prin care o ţară nordică izbuteşte să îi ţină pe elevi departe de droguri. "Pare că Islanda este exemplul de cel mai mare succes în combaterea consumului de droguri la tineri, încurajând interacţiunea copiilor în special cu familiile. Pentru asta a plătit fel de fel de stimulente pentru ca părinţii si copiii să poată să petreacă împreună timpul liber. Putem să gândim fel de fel de activităţi pentru a aduce părinţii si copiii la teatrele pe care le avem", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

8 din 10 elevi din Bucureşti sunt de acord cu introducerea de cursuri pentru combaterea consumului de droguri în şcoli

Primăria Capitalei vrea să înceapă în şcoli şi un program care să îi ajute pe elevi să facă mişcare de două ori pe săptămână. Iar pentru dependenţi are planuri speciale: un spital de 100 de milioane de euro. "De dezintoxicare si mai ales de consiliere psihologică pentru cei care au o dependenţă. Poate să fie la Obregia, la Colentina unde sunt spatii mari şi în care mai există loc pentru un imobil, două", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Altă măsură care poate ajuta este testarea elevilor.

Vezi și

Opt din 10 elevi din Bucureşti sunt de acord cu introducerea de cursuri pentru combaterea consumului de droguri în şcoli în timp ce 60% dintre ei spun că ar trebui să existe teste antidrog în unităţile de învăţământ. În plus, jumătate dintre ei ar fi de acord să îşi facă periodic analizele de sânge. La nivel naţional, unul din 10 elevi a consumat cel puţin o dată droguri, iar vârsta la care copiii încep să consume substanţe interzise a scăzut la 12 ani. Cei mai mulţi le cumpără de pe internet.

"Cele mai uzate substanţe în rândul adolescenţilor sunt canabisul, noile substanţe psihoactive, dar şi consumul abuziv de medicamente. Avem copii care sunt anxioşi, care nu ştiu să facă faţă problemelor şi stresului cotidian şi atunci apelează la substanţe şi avem şi acei copii care spun că ei nu contează pentru familia lor sau pentru prietenii lor şi atunci îşi găsesc refugiul în aceste substanţe", a declarat Ramona Dabija, Director Agenția Națională Antidrog.

Anul trecut, poliţiştii au prins un elev de la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti, care vindea droguri în liceul lui. În exclusivitate pentru Observator, prietenii săui au povestit că adolescentul intrase într-un anturaj periculos. Adolescentul este arestat la domiciliu acum şi aşteaptă să fie trimis în judecată.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ați plătit vreodată mai mult pentru un tratament din cauza lipsei unor alternative mai ieftine?
Observator » Evenimente » Cum vrea Primăria Capitalei să lupte împotriva consumului de droguri în şcoli. Trei măsuri pregătite şi un model preluat din Islanda