Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Dintr-un foc, n-a mai trebuit grafit". România poate obţine o importanţă strategică uriaşă în Europa dacă "dezgroapă" o industrie distrusă după '89

Pe drumul spre energia verde, România poate căpăta o importanţă strategică în Europa, dacă izbuteşte să resusciteze o industrie aproape prăbuşită. Cea mai mare mină de grafit de la noi, o comoară de miliarde de euro, zace abandonată de peste două decenii în Gorj. Din carbonul aproape pur se obţine un material pentru care industriile auto, aerospaţială şi energetică plătesc sume colosale. Statul susţine că a făcut primii paşi pentru reluarea mineritului de zăcăminte rare ...pe hârtie. În teren, pare o misiune aproape imposibilă.

De la 27.11.2022, 20:23
WhatsApp
Vezi și:

Mina de la Cătălinu şi cariera de suprafaţă de la Ungurelaşu, din Baia de Fier, erau singurele exploatări de grafit de la noi din ţară. Au funcţionat până la începutul anilor 2.000, când statul le-a considerat nerentabile şi le-a închis. La Cătălinu, ce nu a distrus timpul au furat hoţii. Tunelul lung de mai bine de jumătate de kilometru care lega intrarea în mină de puţul care cobora până la orizontul minus 300 de metri este astăzi inundat.

Mina a fost închisă, deşi zăcământul încă era bogat

Şi nu doar şinele. Până şi dalele pe care erau ele fixate au dispărut. Toate utilajele din metal şi până şi cablurile de alimentare au fost tăiate bucată cu bucată şi duse la fier vechi. În urma hoţilor au mai rămas câteva traverse din lemn şi scheletul ascensorului care cobora în adâncuri. Mina a fost închisă, deşi zăcământul încă era bogat.

Din grafit se obţine grafenul, cel mai bun conductor de electricitate şi de căldură cunoscut omului. Şi cel mai subţire material cu aceste proprietăţi. Încap 3 milioane de straturi de grafen într-o foiţă groasă de doar un milimetru. A fost descoperit în 1940, dar abia în 2004 specialiştii au învăţat să îl izoleze, aşa că nu au fost încă documentate toate posibilele lui aplicaţii în industrie. Dar, de dragul comparaţiilor, imaginaţi-vă o baterie de telefon mobil realizată dintr-un material de 200 de ori mai dur decât oţelul şi de mii de ori mai subţire decât o coală de hârtie. O foiţă de un metru pătrat de grafen de o grosime nanometrică ar putea susţine greutatea unei pisici de 4 kilograme, în timp ce ar cântări mai puţin decât mustăţile felinei.

Pe acelaşi subiect

În fiecare an, vagoanele şi excavatoarele adunau, de la Cătălinu şi Ungurelaşu, 40.000 de tone de grafit, din care se puteau obţine 20.000 de tone de grafen. În funcţie de puritate, o tonă de grafen se vinde cu preţuri între 60.000 şi 200.000 de euro. E un material folosit în special în industria energetică, la realizarea bateriilor şi a panourilor solare, sau în industria auto. Fiind foarte subţire şi uşor, e căutat şi în industria aeronautică.

Alexandru Rădoi a început munca în mina de grafit în 1983. A muncit la Cătălinu până s-a închis. "A fost ca în minerit, greu. Era negru. Ne făceam... eram toţi, şi pe sub haine, intra prin haine. Minereul era cărat cu apa. În jos, cobora singur şi în sus, trebuia urcat înapoi cu apă. Ceea ce se face acum, se face din grafitul artificial. Nu ştiu, calitativ, cât e de bun", a declarat Alexandru Rădoi, fost angajat al minei.

Nici oamenii locului şi nici autorităţile din zonă nu îşi pun prea multe speranţe în resuscitarea mineritului

Dumitru Gogelescu a lucrat 23 de ani în mina de grafit. Azi, paşte oi în Cheile Galbenului. Cu aceeaşi amărăciune în glas, vorbeşte despre soarta pe care a avut-o mina din satul său natal. "S-a furat, sigur că s-a furat. Lucram în trei schimburi. Lucra şi Olteţul, la Ungurelu, şi tot nu făceam faţă. Dintr-un foc, n-a mai trebuit grafit. Ne-ar trebui şi n-are cine-l scoate. Ar avea, domnişoară, ar avea. Cred că tot tineretul ăsta din comună şi comunele învecinate", a declarat Dumitru Gogelescu, fost angajat al minei.

În ciuda planurilor de la Bucureşti, nici oamenii locului şi nici autorităţile din zonă nu îşi pun prea multe speranţe în resuscitarea mineritului de grafit. "A venit un investitor din Germania, unul din Austria, numai vorbe", a declarat Dumitru Gogelescu, fost angajat al minei. "Ar fi o gură de oxigen, deoarece ar crea locuri de muncă. Ministerul Economiei n-am văzut că face nimic ţinând cont că este singurul zăcământ de la noi din ţară şi nu numai. Am înţeles că ar mai fi prin Cehia o mină. Grafitul de aici de la noi are o puritate de carbon de 90%", a declarat Dumitru Turbăceanu, primar Baia de Fier.

Salrom administrează astăzi fosta mină. Societatea controlată de Ministerul Economiei a comandat un studiu de fezabilitate privind exploatarea şi valorificarea resurselor de grafit. O firmă germană a câştigat contractul de consultanţă, de 400.000 de lei. Primii paşi pentru redeschiderea minei de grafit de la Cătălinu s-ar putea face la anul, după cum promit oficiali din Ministerul Economiei. România speră să obţină bani europeni pentru retehnologizare. Între timp, peste documentul pus în dezbatere publică în vară se aşterne praful. La Baia de Fier, soarta comorii din adâncuri pare pecetluită. Salrom a cerut deja avize să demoleze mai multe clădiri dezafectate.

Diana Speretoiu

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează. ...

grafit romania mina mineri industrie europa
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025