"Eu personal nu m-am întâlnit cu aşa ceva". De 10 zile, localnicii din satul care stă pe o pungă de gaz trăiesc cu teamă. Mulţi sunt prea bătrâni ca să o ia de la capăt
Pericolul creşte de la zi la zi în satul care stă pe o pungă de gaze. Localnicii se uită neputincioşi cum detectoarele aduse de pompieri în curţile lor indică valori tot mai mari. Şi în timp ce oamenii stau cu frica în sân, autorităţile bâjbâie după soluţii. Pentru a evita noi explozii îi îndeamnă pe săteni, prin afişe A4, să fie precauţi.
De Diana Speretoiu la 11.03.2024, 20:36De 10 zile de când o casă din sat a sărit în aer, localnicii stau ca pe jar. Autorităţile le-au lipit pe porţi afişe în care îi avertizează asupra pericoelelor. Cinci familii au fost deja evacuate. Unii însă nici nu vor să audă să plece de acasă.
Sunt prea bătrâni ca să o ia de la capăt
Reporter-bătrân: Dacă s-ar pune problema, dumneavoastră aţi pleca de aici?
- Păi, (plânge) nici nu ştiu. Acum la 82 de ani?
- Bomba de sub satul din Dolj, unde o casă a sărit în aer. Descoperirea făcută de autorități sub localitate
- Localnici evacuați de urgență, după explozia din Dolj. Autorităţile nu le au găsit încă adăpost: "Unde să...
- Descoperire şocantă în satul din Dolj unde o casă a sărit în aer deși localitatea nu este racordată la...
- Satul din România care stă pe o pungă cu gaz. Oamenilor le e frică să mai intre în curţi după ce o casă a...
De la zi la zi, concentraţia de metan e tot mai mare. În trei curţi, măsurătorile au arătat concentrații de 100%.
Reporter-localnică: Când aţi aflat dumneavoastră că aveţi gaze în fântână?
- Acum 15 ani. La gaze, la ape, la Apele Române. Toată lumea a zis că nu depinde de ei, nu sunt ei în măsură. Şi la primărie, fostul primar care a fost, ştie.
Şi de parcă nu era destul de mare pericolul, un localnic a vrut să profite de gaze din curte si a tras o conductă, la care a racordat aragazul din bucătărie.
Localnic: O instalaţie improvizată, asta era riscant. Şi pentru toţi, căci oricând putea să explodeze.
Prefectura Dolj a anunţat că a angajat o firmă privată care să găsească soluţii pentru eliminarea gazului. Specialiştii spun că s-ar putea face prin arderi controlate sau prin eliberarea în atmosferă, prin conducte, departe de zonele locuite.
Geolog-reporter: Mai sunt situaţii similare, dar eu personal nu m-am întâlnit cu aşa ceva.
- Credeţi că este greu de rezolvat?
- Pff, trebuie să studiem puţin zona să vedem originea acestor gaze.
Daniel Bobin, primar Calopăr: O să ne facă o ofertă financiară, dacă depăşeşte bugetul local o să apelăm la Consiliul Judeţean, dacă depăşeşte şi bugetul Consiliului Judeţean, o să apelăm la Bucureşti.
Satul din Dolj a fost zguduit la începutul lunii de o explozie puternică. Un bărbat care s-a întors la casa părintească după câteva luni a aprins focul în sobă, fără să ştie că încăperea era plină de gaze. Suflul exploziei a pus la pământ construcţia şi l-a aruncat pe bărbat pe fereastă, la câţiva metri. Propritearul este chiar cel care în urmă cu doi ani descoperise o pungă de gaze în curte.