Exodul refugiaţilor continuă. Ucrainenii, în număr tot mai mare la graniţa cu România
Vămile au devenit scene pentru adevărate drame zilele acestea. Refugiaţii duc povara unui război care le-a schimbat destinul. La graniţa dintre pace şi război se duc adevărate lupte. Familiile se despart, mamele îşi iau copiii la piept sau de mână şi pleacă spre o lume necunoscută.
De Redactia Observator la 04.03.2022, 16:03În orașul ucrainean Cernăuți, la 40 de kilometri de granița cu România, au ajuns până acum zeci de mii de ucraineni care au fugit din calea războiului. Este o mobilizare generală, sunt centre pentru refugiaţi la tot pasul, în şcoli, în diverse instituţii publice, dar şi în casele oamenilor. În gara din oraş ajung zilnic zeci de trenuri supraglomerate, cu ucraineni care fug din oraşele asediate. Fiorul războiului se simte şi acolo, mai ales când sună alarmele antiaeriene şi toţi se adăpostesc în buncăre.
Bianca Iacob, reporter Observator: Cei mici m-au impresionat cel mai mult. Deşi ei sunt cei care înţeleg cel mai puţin ce se întâmplă acum, însă sunt foarte sensibili. Noi suntem acum într-un centru de refugiaţi din Cernăuţi. Sunt profesori, psihologi, voluntari, părinţii care fac ore cu ei, tot felul de activităţi. Încearcă să îi ţină cât de cât într-o viaţă normală, la un mediu normal pentru că au venit pe drum, cu maşina din Kiev sau din alte oraşe din Ucraina care sunt atacate. În Cernăuţi sunt mai multe centre de refugiaţi. Cernăuţiul este în acest moment un hub pentru refugiaţi, un hub în ţara lor. Toţi cei din oraşele din Est vin spre oraşele din Vest. Sunt cazaţi în centrele oficiale, în şcoli, la oameni acasă, în hoteluri, în localităţile de lângă Cernăuţi.
Tot aici se strâng şi ajutoarele umanitare, inclusiv din România şi pornesc spre oraşele deja bombardate, acolo unde oamenii au nevoie fie de îmbrăcăminte, fie de hrană. Tot aici, într-un centru de voluntari, croitoresele fac truse medicale, iar spitalele pun medicamente şi le trimit în aceste oraşe care sunt bombardate. Sunt adevărate drame, adevărate poveşti pentru că în spatele fiecărui om este o poveste. E greu să fii obiectiv în zilele acestea pentru că emoţia te copleşeşte. Astăzi a fost o alarmă antiaeriană fix când am ajuns în faţa centrului pentru refugiaţi aşa că am fost întâmpinaţi cu o invitaţie în buncăr.
Este a noua zi de război, dar şi de fugă de sub tirul rachetelor ruseşti. Refugiaţii continuă să treacă graniţa, iar voluntarii sunt prezenţi la toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a le oferi sprijinul. Zi şi noapte, voluntarii îi aşteaptă acolo cu ceai, cafea şi mâncare calde. Refugiaţii trec necontenit prin vama Siret din nordul Sucevei.
- Jurnaliştii ultimului post liber din Rusia refuză să lucreze pentru Putin. Canalul a difuzat "Lacul lebedelor" la...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 9 LIVE TEXT. Trei soldați ucraineni uciși în atacul de la centrala nucleară...
- Fuga de război, în Republica Moldova. Ucrainenii îşi iau de mână copiii şi îşi abandonează maşinile,...
Angela Bertea, reporet Observator: Câteva mii de persoane au intrat ieri au intrat în România pe aici. Mai exact, aproape 8.400 de persoane. Dintre acestea, peste 6.700 sunt cetăţeni ucraineni. În continuare sunt persoane care trec graniţa. Voluntarii rezistă şi ei, fac faţă temperaturilor scăzute şi oferă sprijin celor care solicită ajutor sau pur şi simplu le oferă o îmbrăţişare. Un gest care contează enorm pentru cei care fug din calea războiului.
Poliţia de Frontieră anunţă vineri dimineaţă că 28.563 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară joi, în creştere cu 10,8 % faţă de ziua precedentă.
"În data de 03.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 81.323 de persoane, dintre care 28.563 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 9.942 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 16.586 cetăţeni ucraineni (creştere de 32%)", conform Poliţiei de Frontieră.
Pe sensul de ieşire din România au făcut formalităţile 98.856 de persoane, dintre care 22.011 cetăţeni ucraineni, creşterea fiind de 12%.
De la declanşarea acestei crize, până la data de 03.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 167.613 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 109.687 cetăţeni ucraineni