"Familia" fugarilor români condamnați din Italia se mărește. Darius Vâlcov s-a alăturat lui Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu și Alina Bica
Darius Vâlcov, fost ministru de finanţe în guvernul Ponta, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare. A fost găsit vinovat că a primit peste un milion şi jumătate de euro pentru a semna un contract de infrastructură în Olt. Cu mare parte din bani a cumpărat peste 120 de lucrări de artă, de aceea cazul a primit numele de Dosarul Tablourilor. Vâlcov ar fi stabilit în Italia, locul devenit deja raiul fugarilor români. Acolo ar fi cerut drept de rezidenţă.
De Cornelia Crîşmaru la 02.05.2023, 19:23Reporter: Sunteţi vinovat sau nu?
Darius Vâlcov: Am spus judecătorului, nu. Dacă există Dumnezeu, va fi achitare.
Doar că decizia magistraţilor a fost alta. Șase ani de închisoare cu executare. Este decizia magistraţilor care spun că Vâlcov este vinovat pentru spălare de bani şi trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului DNA, Vâlcov a primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în mai multe oraşe din Olt, încasând peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013.
Banii i-ar fi primit cash prin intermediari, în pungi de plastic, şi i-ar fi investit în opere de artă. Ori în lingouri de aur zidite în pereţii locuinţei. Anchetatorii au descoperit că Vâlcov avea peste 120 de tablouri, unele semnate de Tonitza, Grigorescu sau Stefan Luchian.
Italia, paradisul românilor condamnați la închisoare
Darius Vâlcov a fost pe rând primar, ministru şi consilier al premierului Viorica Dăncilă. Acum ar fi plecat în Italia, ţară care a devenit deja locul preferat al fugarilor români condamnaţi.
Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator în Italia: În Italia se află acum în libertate și alți fugari căutați de Poliția Română. Printre ei: fosta șefă a DIICOT Alina Bica, Dragoș Săvulescu, om de afaceri, condamnat în 2019 la 5 ani închisoare în dosarul plajelor retrocedate de la Constanța, Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, condamnat la 15 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru omor şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, condamnat, la rândul lui definitiv pentru trafic de influenţă.
Fostul ministru a mai avut un dosar de corupţie, în care primise pe fond o condamnare tot de 6 ani de închisoare. A fost acuzat că a primit peste 2 milioane de lei de la un om de afaceri, adică 10% din valoarea contractul pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina. Luna trecută, însă, faptele s-au prescris.