"Festival" de controale şi amenzi la staţiile GPL din ţară, după ce ani la rând nimeni nu s-a interesat. În unele cazuri au venit în control chiar şi 11 instituţii
E festival de controale şi amenzi la staţiile GPL din toată ţara. După ani în care au funcţionat fără piedici din partea autorităţilor, echipe mixte compuse chiar şi din 11 instituţii iau la puricat inclusiv benzinăriile din toate judeţele şi depozitele deţinute de familia Doldurea la Caracal şi dau amenzi record. Premierul României cere ca patronii să răspundă penal pentru lipsa autorizaţiilor.
De Redactia Observator la 31.08.2023, 20:05După cinci zile de la tragedia din Crevedia, echipele de control au ajuns la alte două staţii ale familiei Doldurea din oraşul Caracal. Prima vizată a fost la staţia de încărcat butelii, aflată la doar 60 de metri de o sală de evenimente şi la aproape 100 de metri de un colegiu tehnic. A două staţie controlată a fost cea de stocare a gazului petrolier lichefiat, unde potrivit ISU se pot depozita 775.000 de litri de GPL. Culmea ironiei, este amplasată chiar în vecinătatea sediului pompierilor din Caracal.
Legea e acum aplicată cu severitate
În luna iunie, ambele au fost verificate de ISU şi amendate. Suma a fost mai mult simbolică - 3.000 de lei. Acum, în control a venit un alai de instituţiii: Garda de Mediu, Prefectura, ISU, ITM şi ANAF. Jurnaliştii au fost ţinuţi la poartă. "Am verificat persoanele identificate la lucru. Acum, la lucru sunt foarte puţini. Am găsit doar vreo 6 persoane", a declarat Miralia Florescu, inspector ITM Olt. Rezultatele controlului vor veni în zilele următoare. Vecinii însă au tras deja propriile concluzii. "Am o butelie improvizată în curte la mine, de la vecinul. A zis că a cumpărat-o de la domnul Doldurea. I-am zis să o ia, că e pericol. Au venit maşinile de la domnul Doldurea şi încărca aici, la mine la poartă, cu furtunul şi nu s-a sesizat nimeni", spune o localnică.
Legea e acum aplicată cu severitate. La Târgu Jiu, administratorul unei staţii GPL care a uitat să-şi reînoiască avizul anual de mediu a primit amenda maximă. Din patru staţii GPL, câte au verificat comisarii de mediu într-o singură zi, la două au fost descoperite probleme. Ambele au fost amendate cu 30.000 de lei, iar activitatea le-a fost suspendată. În Capitală, controalele au scos la iveală o situaţie şocantă. În Sectorul 6, doar una din 40 de benzinării și stații GPL are toate autorizațiile necesare. Şi nici aceea nu respectă distanța minimă faţă de imobile.
Zeci de staţii au fost luate la puricat şi în Mamarureş şi Timiş. În Argeş, după controalele făcute de echipe mixte de control, cu reprezentanți de la 11 instituții, ISCIR a închis trei din patru staţii GPL controlate. Nereguli au fost descoperite şi la Constanţa. În judeţul Constanţa sunt 130 de staţii care vând GPL separat sau în cadrul unor benzinării clasice. Dintre acestea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a identificat 15 care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Multe dintre staţiile GPL au mai fost amendate şi închise de-a lungul anilor, însă nimeni nu s-a asigurat că vor rămâne aşa.
"Pompierii sunt limitaţi de cadrul legislativ. Legea securităţii la incendiu spune că se poate dispune oprirea activităţii doar în cazul în care se constată încălcări grave, dar nu se detaliază nicăieri care sunt acele încălcări grave ale legislaţiei. Primăria, respectiv ISCIR-ul trebuia să ia măsuri. În alte ţări nu există ca cineva să funcţioneze ilegal", a declarat Andrei Ganea, Asociaţia pentru securitatea la incendiu a construcţiilor. Acum, în al 12-lea ceas, premierul Marcel Ciolacu a cerut inclusiv schimbarea legii. "Toți acești așa-ziși patroni care fac zeci și sute de milioane de euro provocând tragedii de proporții nu mai au ce căuta în mediul de afaceri din România! Să răspundă penal!", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Fără un cadru legal clar şi autorităţi care să-şi asume responsabilitatea, festivalul controalelor din aceste zile ar putea rămâne doar atât: un spectacol până la următoarea tragedie.