Filmul tragediei de pe Aerodromul Clinceni. Manevra care l-a costat viața pe Vlad Aniţuloaiei, un experimentat instructor
Un instructor de paraşutism, cu ani buni de experienţă, a murit astăzi pe aerodromul din Clinceni, după ce ar fi efectuat o manevră îndrăzneaţă în timpul unui salt. Tragedia a avut loc sub ochii colegilor săi, care au privit înmărmuriţi cum bărbatul, care avea aproape 900 de salturi la activ, s-a izbit de sol, deşi avea paraşuta deschisă. Transportat cu un elicopter SMURD la spital, instructorul de 42 de ani a decedat în scurt timp.
De Cristi Popovici la 30.06.2024, 20:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Vlad Aniţuloaiei era printre cei mai experimentaţi instructori ai unei companii din Clinceni, care oferă pasionaţilor de adrenalină senzaţii tari la 3.000 de metri înălţime. În această dimineaţă, a sărit singur şi totul a decurs fără probleme până când bărbatul s-a apropiat de sol.
Saltul cu parașuta a fost făcut pe o vreme perfectă pentru practicarea acestui sport extrem
Fără nori, fără vânt. Doar ca parașutistul, unul cu experiență, ar fi efectuat o manevră riscantă la aterizare, un viraj periculos, care l-a adus pe bărbat la sol cu viteză prea mare, și de aici impactul violent.
Reprezentanţii companiei vorbesc şi ei despre o posibilă eroare umană a experimentatului instructor.
"Parașuta s-a deschis și a zburat normal, însă la aterizare parașutistul a executat un viraj necorespunzător la o altitudine joasă, acțiune care a dus la un impact puternic în momentul aterizării", se arată în comunicatul companiei care oferă salturi cu paraşuta.
Şocaţi de cele întâmplate, colegii bărbatului au sunat la 112, iar un elicopter SMURD a ajuns în scurt timp pe pista aerodromului Clinceni.
Transportat în stare critică la Spitalul Floreasca, parașutistul a murit după câteva ore
Zona accidentului a fost împânzită de poliţişti şi specialişti din aviaţie, iar paraşuta a fost ridicată pentru expertiză. Anchetatorii vor să vadă dacă ipoteza erorii umane se confirmă, sau paraşuta avea vreun defect.
Riscurile unui salt cu parașuta nu pot fi eliminate complet, chiar și cu respectarea strictă a regulilor. Principalele riscuri includ:
- Defecțiuni ale echipamentului: pot apărea probleme cu parașuta principală, fiind nevoie de parașuta de rezervă;
- Eroare Umană: greșelile în manevrare pot avea consecințe grave;
- Condiții Meteo: vântul puternic sau condițiile atmosferice nefavorabile pot afecta siguranța saltului;
Cazul a fost preluat de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.
În weekenduri, aerodormul Clinceni este plin de iubitori de senzaţii tari la înălţime. Cel mai grav incident s-a petrecut acolo în 2015. Atunci şi-a pierdut viaţa handbalista echipei Unirea Slobozia, Andreea Nica. Ea a sărit împreună cu un instructor experimentat însă ambii au fost izbiţi de un alt paraşutist, care nu a aşteptat suficient înainte să facă saltul din avion.