Antena LIVE

Curs valutar

Gheorghiţă: Varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România. Unul din doi români nu are nicio protecție față de această boală

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat că nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri. În plus, unul din doi români nu are nicio protecţie.

De la 14.09.2021, 16:39
WhatsApp
Vezi și:

Președintele CNCAV a atras din nou atenția că singura modalitate de a ne proteja de o formă gravă a bolii este vaccinarea.

"Astăzi, din păcate avem peste 3.900 de cazuri, vorbim de o rată de pozitivare a testelor de circa 8,2%. În perioada următoare creșterea cazurilor se va menține, nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri. Varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România. Unul din doi români nu are nicio protecție față de această boală, în sensul în care nu au fost vaccinați și nu au istoric de trrecere prin boală. Chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă este de peste 50%, sunt sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție. Mesajul rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de protecție, masca, igiena și vaccinarea. Un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la ATI într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Peste 80% la cazurile diagnosticate sunt persoane nevaccinate și peste 92% din decese sunt la persoane nevaccinate", a declarat Valeriu Gheorghiţă. 

Peste 80% dintre cazuri sunt la persoane nevaccinate

Valeriu Gheorghiţă a ţinut să mai precizeze că peste 80% dintre cazurile diagnosticate sunt de la persoane nevaccinate. 

Pe acelaşi subiect

"Chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă este de peste 50%, sunt sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție. Mesajul rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de protecție, masca, igiena și vaccinarea. Un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la ATI într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Peste 80% la cazurile diagnosticate sunt persoane nevaccinate și peste 92% diun decese sunt la persoane nevaccinate. În spațiul public se transmit mesaje incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate și fac infecții asimptomatice care contribuie la răspândirea virusului. Din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt extrem de atente la riscul de infecție. Faptul că vedem peste 80% dintre pacienți nevaccinați se traduce și printr-un comportament la risc, o percepție redusă a riscului de infectare. Tendința este să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire. Comparativ cu varianta Alpha, când rata de reproducere a virusului era de circa 2, la varianta Delta, rata bazală de reproducere este de 5 în medie.

După opt cicluri repetitive de transmitere de la un caz cu varianta Alpha se ajunge în circa două luni la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta – în același interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate. Este un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval de timp, pentru că varianta Delta este mult mai contagioasă și într-o populație nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenție se răspândește extrem de ușor. Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt. În cazul persoanelor care au făcut prima doză cu un anumnit timp de vaccin și care din varii motive au amânat decizia de vaccinare cu a doua doză, este foarte important să completăm schema de vaccinare chiar dacă am depășit intervalul recomandat de timp. Niciodată nu e târziu să facem doza doi. Cea mai frecvată situație de amânare a dozei doi este în cazul persoanelor vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca. Pe lângă contraindicațiile absolute – șoc anafilcatic, un eveniment trombotic sau sindromul de extravazare capilară – persoanele pot efectua a doua doză cu un alt tip de vaccin, de exemplu pe bază de ARN mesager, dar pe baza unei recomandări medicale", a mai declarat preşedintele CNCAV.

Doza trei, foarte probabil că în prima săptămână a lunii octombrie

Valeriu Gheorghiţă a ţinut să precizeze şi că se va da aprobare pentru doza trei, cel mai probabil în prima săptămână a lunii octombrie. 

"Despre vaccinarea în cazul femeilor gravide sau femeilor care alăptează în momentul de față. Datele știițifice ne arată că nu se identifică riscuri de toxicitate asupra fătului sau de toxicitate asupra nou născutului sau sugarului prin alăptare în cazul vaccinării mamei. Femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de vaccinare împotriva COVID indiferent de tipul de vaccin pe care aleg să-l folosească. O singură doză de vaccin din serurile cu două doze nu este suficientă pentru protecția față de infecția cu varianta Delta și pentru prevenirea formelor grave și a spitalizărilor. Pentru că se apropie sezonul gripal, vaccinarea anti-COVID se poate efectua simultan cu celelate tipuri de vaccinuri incluse în programul național de vaccinare sau cu vaccinarea antigripală. În ceea ce privește doza trei, în momentul de față, Agenția Europeană a Medicamentelor evaluează datele științifice care au fost depuse de BioNTech/Pfizer și urmează să se analizeze și datele de la Moderna. Foarte probabil că în prima săptămână a lunii octombrie se va emite autorizarea pentru cea de-a treia doză", a conchis preşedintele  CNCAV.

Monica Palade

Cu o experienţă în presă de peste 20 de ani, s-a alăturat echipei observatornews.ro în luna ianuarie 2021. ...

valeriu gheorghita vaccinare varianta delta
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024