Meniu
Search
x

Care sunt categoriile de persoane care urmează să facă a treia doză de vaccin anti-Covid? Condițiile anunțate de medicul Valeriu Gheorghiță

Primii români care urmează să facă a treia doză de vaccin sunt cei din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate, a anunțat lt.col.dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. A doua recomandare pentru a treia doză de vaccin este pentru persoane în cazul cărora va funcționa ca un rapel administrat periodic.

De Redactia Observator la 14.09.2021, 13:01

„Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24. Potrivit președintelui CNCAV este vorba despre persoanele imunodeprimate“aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență - adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani - , pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimmune”.

Cei care se află în categoriile menționate “vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a detaliat Valeriu Gheorghiță.

A doua categorie se referă la persoanele în cazul cărora, vaccinul va funcționa ca un „booster”. ”Va fi ca un rapel, care se administrează la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care va avea rolul de a crește răspunsul imun, tocmai pentru a asigura menținerea lui pentru o perioadă mai mare de timp”. 

„Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecția imună oferită prin vaccinare începe să scadă și începem să avem acele cazuri de infecții la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță. 

Pe acelaşi subiect

Condițiile pentru a face a treia doză de vaccin anti-Covid

Valeriu Gheorghiță a mai declarat că vor fi două condiții pentru administrarea celei de-a treia doze, și anume, persoana să aibă cel puțin șase luni de la cea de-a doua doză din cadrul primei scheme de vaccinare și să nu fi trecut prin boală.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Care sunt categoriile de persoane care urmează să facă a treia doză de vaccin anti-Covid? Condițiile anunțate de medicul Valeriu Gheorghiță