Valeriu Gheorghiță: Vaccinul antigripal și cel anti-COVID pot fi făcute "simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă"
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei naţionale de vaccinare, spune că vaccinul împotriva Covid nu protejează faţă de infecţia dată de virusul gripal, dând asigurări că ambele vaccinuri, anti-COVID și antigripal - pot fi făcute în același timp, în brațe diferite.
Valeriu Gheorghiță a explicat că răspunsul imun dat de vaccinul anti-COVID nu protejează faţă de infecţia dată de virusul gripal și recomandă ca persoanele care au primit unul dintre serurile anti-COVID să se vaccineze şi anti-gripal.
"Împotriva virusului gripal sezonier, cu siguranţă da (este nevoie de imunizare - n.r.) pentru că răspunsul imun nu este unul încrucişat. Practic, răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID-19 nu ne protejează faţă de o infecţie gripală. Ne protejează, în schimb, faţă de infecţia gripală respectarea celorlalte măsuri nefarmaceutice: masca de protecţie, distanţarea, evitarea zonelor supraaglomerate", a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, în cadrul unei emisiuni TV.
Vaccinul antigripal și cel anti-COVID pot fi făcute "simultan, în brațe diferite"
El a precizat că ambele vaccinuri pot fi administrate simultan, dar în braţe diferite.
- Valeriu Gheorghiţă, avertisment după prima zi de şcoală: "Va creşte numărul de copii internaţi în spitale"
- Când vor exista în România 10.000 de noi cazuri de coronavirus? Medicul Adrian Marinescu: "8 din 10 pacienţi care...
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 13 septembrie 2021. 8.040 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
"Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie. Ne-am dori ca și colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-10.
Practic, o persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.
Avertisment după prima zi de şcoală: "Va creşte numărul de copii internaţi în spitale"
Tot aseară, Valeriu Gheorghiță a atras atenţia că rata de vaccinare în rândul copiilor de peste 12 ani este insuficientă şi că ne putem aştepta la o creştere a numărului de copii internaţi în spitale, "o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică".
"Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză (...). Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri în rândul copiilor va creşte, numărul de cazuri de COVID-19. De asemenea, va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică, inclusiv în Statele Unite”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰